Više od 11.000 poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji, spasioci tragaju za preživjelima

Najmanje 11.104 osobe su poginule, a više od 53.778 povrijeđeno u razornim zemljotresima koji su prije dva dana pogodili jug Turske, na granici sa Sirijom. U Turskoj su, prema posljednjim podacima, poginule najmanje 8.574 osobe, a više od 49.133 je povrijeđeno. U Siriji je poginulo 2.530 ljudi, dok je 4.645 povrijeđeno. Spasioci se bore s vremenom da dođu do preživjelih ispod ruševina. Pomoć u razrušene dijelove stiže sa svih strana svijeta.

Spasilačke ekipe neumorno tragaju za preživjelima. Još jedna osoba spašena je iz ruševina u Adijamanu, 59 sati nakon razornih zemljotresa. Riječ je o 36-godišnjem muškarcu, kojeg su spasioci uspjeli izvući iz ruševina nakon ogromnih napora.

U Hataju je iz ruševina spašeno troje djece, 52 sata nakon zemljotresa.

Trinaestogodišnji dječak spašen je iz ruševina u Kahramanmarasu, epicentru dva snažna zemljotresa. Dječak je spašen nakon tri sata intenzivnog rada spasilačkih ekipa.

Sirija je aktivirala mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EU) dva dana nakon snažnog potresa u Siriji i Turskoj u kome je poginulo više od 11.000 ljudi.

(RTv7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*