Majke i žene Srebrenice i Podrinja, kao i svakog 11. u mjesecu, i danas su na Trgu slobode u Tuzli održale mirno okupljanje tražeći istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske, javlja Anadolija. Nura Begović, predsjedica Udruženja “Žene Srebrenice“, komentarisala je i spekulacije o izjavi visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koji je nedavno imao izlaganje na forumu u Budimpešti. Schmidt je navodno kazao da je “trebala da se desi situacija u stilu genocida da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini“. ( Ahmed Bešić - Anadolu Agency )

Majke Srebrenice: Ogorčene smo zbog čestitke ratnom zločincu Mladiću, stidite se

Majke i žene Srebrenice i Podrinja, kao i svakog 11. u mjesecu, i danas su na Trgu slobode u Tuzli održale mirno okupljanje tražeći istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske. 

Nura Begović, predsjedica Udruženja “Žene Srebrenice“, komentarisala je i spekulacije o izjavi visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koji je nedavno imao izlaganje na forumu u Budimpešti. Schmidt je navodno kazao da je “trebala da se desi situacija u stilu genocida da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini“.

“Čuli smo vijest o izjavama visokog predstavnika. Reagovali smo odmah i ako je to rekao morao bi nam se izviniti. Pratimo sve njegove odluke, sve njegove javne istupe. Čujemo sad nagađanja o njegovoj izjavi, da li je rekao ili nije, očekujemo da napiše, da kaže je li rekao ili nije. Ako je rekao, neka se izvini… Neka zakaže sastanak sa svim udruženjima, pa neka nam kaže šta je rekao“, kaže Begović.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja ogorčene su zbog čestitke za rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću koja je jučer bila postavljena u Bratuncu.

“Ogorčene smo zbog čestitke ratnom zločincu Ratku Mladiću. Sve su to provokacije, izazivanja, širenje mržnje, širenje nacionalizma. Znamo šta je sve uradio, kakav je to zločinac, evo ni jedna zemlja ga ne želi prihvatiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora. Bilo bi pošteno da se iz reda njegovog naroda malo postide, da imaju suosjećanje prema komšijama, prema prijateljima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. A ti koji su pravili i postavili čestitku su sigurno njegovi saučesnici. Neka ih je stid i sram, ali doći će pravda. Ona je spora, ali doći će“, ističe Begović.

Osvrnula se i na posljednje negiranje genocida u Srebrenici predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“Osuđujemo nove istupe Milorada Dodika. Tužilaštvo BiH je nešto pokrenulo, faktički su formirali predmet, i mi se nadamo da će biti kažnjen, da će prestati sa vrijeđanjem jer i mi imamo svoja ljudska prava. Ne želimo da se minimizira zločin, ne želimo uvrede. Približava se nova godišnjica, a nekoliko novih grobnica je na mapi u blizini Memorijalnog centra“, zaključila je Begović.

Mirno okupljanje na Trgu slobode u Tuzli okončano je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*