Zbog toplinskog vala djeca u Argentini mogu u kupaćem kostimu u školu

Zbog toplotnog udara koji je pogodio nekoliko regija Argentine, škola u gradu Rosariju donijela je u najmanju ruku nesvakidašnju odluku: učenici nižih razreda mogu u školu dolaziti u kupaćem kostimu i polijevati se vodom tijekom odmora, objavili su tamošnji mediji.

Val vrućine već dva tjedna vlada pokrajinom Buenos Aires te u nekoliko drugih pokrajina na središnjem sjeveru Argentine stvarajući beskrajno ljeto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je ljeto od početka mjerenja 1906. u Bujnos Ajresu, odnosno najtoplije od 1961. godine na razini cijele zemlje. 

Brojne škole su zbog vrućine prekinule nastavu prošli tjedan jer mnoge od njih nisu opremljene klimatizacijskim uređajima te čekaju pad temperatura ovih dana.

No škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Bujnos Arjesa, ne može koristiti klimatizaciju zbog niskog napona, pa je odlučila prekinuti nastavu u srednjim školama. 

Problem je, međutim, složeniji, s djecom nižih razreda osnovne škole koja ne mogu ostati sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se škola dosjetila rješenja.

“Odlučili smo da učenici koji to žele mogu pratiti nastavu u kupaćem kostimu i sandalama, a uza se trebaju imati ručnik i odjeću za presvući. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu se pritom polijevati vodom iz cijevi da bi se rashladili”, napisala je uprava u pismu roditeljima kako prenosi La Kapital, dnevni list iz Rosarija. 

“Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave”, rekla je ravnateljica škole Marijan Sančez.

“Nikada dosad nismo vidjeti takvu vrućinu i škola je dužna na to odgovoriti”, naglasila je i dodala da roditelje ništa ne treba brinuti jer će škola paziti da se voda ne rasipa pa će nastavnici “rashlađivati djecu po skupinama”.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.