Vanredan sastanak u Evropskoj centralnoj banci zbog previranja na finansijskim tržištima

Evropska centralna banka sazvala je vanredni satanak nadzornog odbora kako bi razmotrila uticaj previranja na finansijskim tržištima na bankarski sektor eurozone. Dionice banaka pale su ove sedmice budući da su ulagači zabrinuti zbog sloma američke Silicon Valley banke (SVB) i problema u švicarskoj banci Credit Suisse, objavio je Reuters. 

Previranja na tržištima stišala su se tek nakon što su Sjedinjene Države dale garanciju na isplatu depozita klijentima SVB-a, a švicarska centralna banka osigurala 50 milijardi franaka Credit Suisseu kako bi podržala njenu likvidnost.

ECB je na jučerašnjoj redovnoj sjednici ponovo podigla kamatne stope u eurozoni, za pola postotnog boda, ističući da će inflacija biti previsoka kroz predugo vremensko razdoblje. U ovoj godini trebala bi prema najnovijim prognozama banke iznositi 5.3 posto, a u sljedećoj 2.9 posto.

Banka srednjoročno cilja na stopu inflacije od oko dva posto.

Tri neimenovana izvora izjavila su za Reuters da su članovi upravnog odbora ECB-a ponovo značajno podigli kamatne stope tek nakon što je švicarska centralna banka osigurala pomoć Credit Suisseu.

U srijedu, neimenovani izvori u ECB-ovom nadzornom mehanizmu izjavili su za Reuters da je banka kontaktirala sistemski važne kreditore u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnule švicarske banke. 

Jedan od izvora istaknuo je da su problemi Credit Suisse banke, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode. 

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*