Udruženja žrtava o dešavanjima u Višegradu: Za ovaj, ali i sve naredne napade na povratnike odgovorno Tužilaštvo BiH

Iz Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” danas su reagovali nakon fizičkog napada na povratnike Bošnjake u Višegradu, na području Republike Srpske, navodeći da je bračni par Memišević brutalno pretučen.

“Odgovornima za ovaj ali i sve naredne napade na povratnike smatramo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ne želi procesuirati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, isto tako ne zna ili ne želi procesuirati negatore genocida i druge ratne zločine u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, dalo dodatnu slobodu počiniocima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u entitetu Republika Srpska”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pozivaju međunarodne zvaničnike u BiH: Ujedinjene nacije (UN), članice PIC-a, Evropsku uniju, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada da posjete povratnike i da, djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007.godine.

“Napad na povratnike je dio režimske politike u RS jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu”, navodi se u saopštenju.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske objavljeno je da policijski službenici Policijske stanice Višegrad preduzimaju sve operativne mjere i radnje na prikupljanju saznanja u cilju identifikacije izvršioca krivičnog djela “Razbojništvo”, koje se dogodilo u selu Omeragići u Višegradu na štetu supružnika M.A. i M.F.

U saopštenju se navodi da je Policijskoj stanici Višegrad 24. marta u 19.30 časova rodbina oštećenih prijavila da je nepoznata osoba u toku noći sa 23. na 24. mart u selu Omeragići u Višegradu napala M.A. i M. F. u porodičnoj kući. Napadač je bio maskiran i uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja uzeo je oko 7.000 KM.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*