(VIDEO) U emisiji “Šaka zemlje” govorili smo o Rehabilitacijskom vrtu „Diana“, i plodovima rada vrijednih žena iz “Snage žene”

Rehabilitacijski vrt „Diana“ osmišljen je kao vid hortikulturalne terapije (hortiterapija) u kojoj se vrtne aktivnosti koriste radi poboljšanja fizičke, psihičke i socijalne komponente pojedinca.

Snaga žene pokušava da svoj rad usmjeri ka širem konceptu „zelenog pristupa“ izlječenja. Djevojački vrt Diana se idealno uklapa uz radno okupacionu terapiju jer pomaže u učenju novih vještina, angažiranosti i davanju inicijative, te omogućava interakciju sa drugim osobama u prirodnom obliku. Razvijaju se vještine grupnog rada i međusobne suradnje koje stvaraju pozitivno okruženje, a ujedno omogućuju opuštanje i otklanjanje stresa.

Vrt je smješten na parceli veličine oko 5000 m2 poljoprivrednog zemljišta, dodijeljenog na besplatno korištenje od Grada Tuzla, u neposrednoj blizini Udruženja Snaga žene. U srcu vrta nalazi se mala drvena kuća s prekrasnom terasom, plastenik za sadnju osjetljivih biljnih kultura, a slušajući želje naših korisnika lagano su nicale male oaze različitog ljekovitog bilja, ruža i sl.

Vrijednost vrta Diana odnosi se na njegovu cjelovitost, pokrivanje cijelog kontinuuma intervencija od psiholoških, medicinskih, socijalnih i pravnih preventivno-edukativnih radionica do radno-okupacione terapije, psihosocijalnih tretmana i savjetovanja, kao i savjetovanja za roditelje. Primjenom ovakvog multidisciplinarnog pristupa djeca, mladi i žene, svi korisnici naših usluga dobijaju kvalitetan sistem podrške usmjeren ka njihovim potrebama za sadržajima koji će zaokupiti njihove umne, fizičke i voljne potencijale te na taj način pozitivno i preventivno djelovati na njih, a sve s ciljem prevencije transgeneracijskog prenosa traume i socijalne isključenosti.

U emisiji “Šaka zemlje” govorili smo o Rehabilitacijskom vrtu „Diana“, i plodovima rada vrijednih žena iz “Snage žene”.

(rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*