Šehić: Političke stranke manipuliraju izborima u BiH

U Bosni i Hercegovini se i dalje pod pritiskom političkih stranaka vrši manipulacija na biračkim mjestima preko biračkih odbora i sigurno je da ćemo imati takvu situaciju sve dok se kazneno ne odgovara – izjavio je danas u Mostaru predsjednik Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” Vehid Šehić.

Šehić je to novinarima kazao uoči okruglog stola pod nazivom “Najčešće nepravilnosti na dan izbora: rezultat neobučenosti biračkih odbora ili planirane manipulacije političkih subjekata” koji se održava u organizaciji Koalicije “Pod lupom”, a tijekom kojega će biti prezentirano Konačno izvješće o promatranju izbora s određenim preporukama.

– Sve što se događalo na ranijim izborima ponavlja se i sada. Ne čini se ništa da se promijeni Izborni zakon, eventualno provedbeni akti gdje bi se na minimum svela mogućnost manipulacije s izbornom voljom građana birača u Bosni i Hercegovini. Ovi protekli izbori su imali formu nekog demokratskog i fer jer nije bilo nekih velikih incidenata, ali oni su daleko od činjenice da su bili pošteni i ono što je jako bitno jesu li doista odraz slobodno izražene volje građana birača – kazao je Šehić.

Po njegovu mišljenju, nije nikakva novina što političke stranke kontroliraju biračke odbore jer, kako je kazao, “pod kontrolom vodećih političkih stranaka čitav je život u Bosni i Hercegovini”.

– Mi se moramo zajedno boriti protiv toga. Želio bih da mediji i nevladine organizacije koje pokazuju jednu objektivnost i zajedno djeluju kako bi od političkog utjecaja odnosno stranačkog utjecaja oslobodili i biračke odbore i institucije ove zemlje jer ćemo tek tada moći reći da smo jednaki pred zakonom – kazao je.

Šehić je istaknuo kako će se izborne krađe spriječiti onog trenutka “kada oni koji dirigiraju radom biračkih odbora budu sankcionirani zabranom sudjelovanja na idućim izborima, a oni koji prihvaćaju takvu nečasnu poziciju kao članovi biračkog odbora budu sankcionirani i izrečena im kazna zatvora”.

– Ovo kažnjavanje s 500 maraka ne znači ništa jer oni će dobiti upravo od svojih mentora i više novca nego što su kazne predviđene – naglasio je.

Kako bi se unaprijedilo izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini, Koalicija “Pod lupom” napravila je određene preporuke koje je podijelila u tri segmenta.

– To su preporuke koje iziskuju promjenu i Ustava i Federacije i BiH, promjene Izbornog zakona BiH i preporuke koje trebaju mijenjati provedbene akte Središnjeg izbornog povjerenstva, a koje bi trebalo uraditi što žurnije – kazao je Šehić.

Na okruglom stolu sudjeluju predstavnici vlasti, Središnjeg izbornog povjerenstva i lokalne izborne administracije, predstavnici građana, akademske zajednice i civilnog društva.

(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*