Crna Gora traži da BiH prizna granice

Odbor Skupštine Crne Gore za međunarodne odnose i iseljenike razmatrao je pitanje Sutorine, koje je aktuelizirano u BiH. Odbor je donio nekoliko zaključaka kojima se preporučuje da „BiH radi dobrih odnosa s Crnom Gorom treba dati saglasnost i ratificirati sporazum o međudržavnoj granici u najkraćem roku”, saznaje „Avaz”.

Ambasada BiH u Podgorici zaprimila je pismo Miodraga Vukovića, predsjednika Odbora, u kojem se obavještava da je 30. januara 2015. godine održano kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića u vezi sa Sutorinom. Odbor je zaključio da je „razgraničenje i utvrđivanje granice između Crne Gore i BiH završeno na pravno valjan i pravedan način i da se očekuje da ugovor o granici uskoro bude prihvaćen i ratificiran”.

U Odboru smatraju da je razgraničenje između dvije države završena stvar i preporučuju državnim organima da se proces dovede do kraja. Konstatirano je da su Vlada Crne Gore i Vijeće ministara BiH prihvatili prijedlog ugovora koji je u potpunosti usaglašen.

Zaključeno je da su se dvije zemlje međusobno priznale u postojećim granicama te da prilikom priznavanja nijedna od strana nije istakla bilo kakvu rezervu, piše “Avaz”.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*