Vijeće ministara BiH: Usvojene odluke o vođenju pregovora o izgradnji gasovoda na istočnoj i južnoj interkonekciji

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je danas odluke o vođenju pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda na novoj istočnoj interkonekciji, kao i između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda na južnoj interkonekciji.

Nova istočna interkonekcija obuhvata pravac granica Srbije-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, dok gasovod južna intekonekcija obuhvata pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik-Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Ove tačke dnevnog reda su uvrštene na prijedlog ministara finansija i trezora i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Zorana Tegeltije i Staše Košarca. 

Krišto: Vijeće ministara je usvojilo niz važnih odluka

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je izjavila novinarima da je današnja sjednica po svojoj snazi, kapacitetu i odlukama koje su donijeli, vrijedi kao 100 dana rada Vijeća ministara najmanje.

“Danas smo jednoglasno na Vijeću ministara usvojili niz odluka koje su vrlo važne, a tiču se zakonskih projekata, određenih odluka, proiriteta koji se odnose na naš evropski put”, navela je Krišto.

Istaknula je da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, dodajući da je to važan pravac u ispunjavanju prioriteta.

Usvojen je i Zakon o vanjskim poslovima BiH koji se, kako je navela, također odnosi na proces napredovanja u evropskim integracija do punopravnog članstva i strateškog cilja BiH u idućem razdoblju.

“Konsenzusom su podržana i dva streteška projekta, a ona se odnosne na diverzifikacije sa Hrvatskom i Srbijom, gdje se želi osigurati više izvora snabdijevanja prirodnim plinom za BiH u korist svih stanovnika BiH, a i u korist gospodarstva”, kazala je Krišto.

Riječ je, kako o južnoj interkonekciji BiH i Republike Hrvatske, gdje su dali potporu i pozvali Parlament Federacije BiH da što žurnije donese zakon „kako bismo krenuli u implementaciju ovog projekta“.

“Donijeli smo, također, potporu novoj istočnoj interkonekciji između BiH i Srbije. Tu imamo osnove i za zaključivanje sporazuma, tako da smo ovom projektu pristupili na takav način da smo krenuli i u osnove za zaključivanje sporazuma i odredili povjerenstvo. Za južnu interkonekciju smo ostavili, u onom momentu kada se steknu uvjeti, odnosno kada se donese zakon o južnoj interkonekciji na razini entiteta FBiH”, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara.

Po njenim riječima, Vijeće ministara je zadužilo nadležnu agenciju da se izradi nova strategija za borbu protiv korupcije.

“Odučili smo da se zaduži Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije da izradi novu strategiju za razdoblje 2024-2026. i da je dostavi Vijeću ministara na potvrdu”, navela je Krišto.

Kazala je da su donijeli, također, važne točke koje se odnose na resor ministarstva odbrane o nabavci helikoptera, zatim o školovanju kadrova u Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH.

“Mislim da se radi o vrlo važnim točkama koje se tiču resora Ministarstva odbrane. Radi se i o donaciji, a i o osiguranju sredstava iz proračuna institucija BiH”, istaknula je Krišto.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*