USAID potpisao memorandume o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla

 Danas je USAID potpisao memorandume o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla, sa kojima će zajedno razvijati lokalne grant programe i podržati aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica. Prilikom susreta u Sarajevu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy se sastao sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica, gdje su razmijenili ideje i očekivanja ovog novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat „Diaspora Invest“.

„USAID projekat „Diaspora Invest“ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj.  Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radićemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da podstaknu direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usaglašenim osnovama”, napominju iz Projekta.

“20 partnerskih gradova i opština/općina potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi” napominju iz Projekta.

“Veoma mi je drago što se i Grad Tuzla našao među 20 odabranih jedinica lokalne samouprave koje će biti partneri USAID-u u realizaciji projekta. Smatram da u cijeloj Bosni i Hercegovini još uvijek nisu dovoljno iskorišteni kapaciteti i opredijeljenost dijaspore da daju doprinos ekonomskom razvoju svoje domovine, poput investicija, stvaranja novih radnih mjesta, prenosa znanja i inovacija. Uvjeren sam da će projekat Diaspora Invest doprinijeti jačanju konkurentnosti domaćeg privatnog sektora kroz prenos znanja i vještina iz dijaspore, kao i putem realizacije zajedničkih investicija koje doprinose stvaranju novih radnih mjesta. U ime Grada Tuzle se zahvaljujem Ambasadi SAD-a i USAID-u na pruženoj mogućnosti da budemo partneri u ovom projektu”, izjavio je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić prilikom potpisivanja partnerskog sporazuma

Današnji potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin,Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. U narednom periodu se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*