Vrijednost izvoza BiH u UAE za četiri godine 82 miliona evra

Vrijednost izvoza BiH u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) od 2018. do 2022. godine iznosi 82 miliona evra, a uvoza 127 miliona evra, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine UAE Tani Ahmed el Zejoudija i predstavnika Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu bila je 64,65 odsto, a vrijednost izvoza u UAE u prošloj godini 22,6 miliona evra, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH nakon sastanka o ekonomskim odnosima dvije zemlje na kojem su predstavljeni i opšti podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH, kao i o razmjeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Najviše smo izvozili naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, drvo obrađeno po dužini piljenjem, mašine i uređaje za pripremu ili preradu duvana, proizvode za prevoz i pakovanje robe, te turbomlazne i turbopropelerne motore”, navodi se u saopštenju.

U prošloj godini evidentirano je veliko povećanje uvoza iz ove zemlje, te je vrijednost uvoza bila 62 miliona evra.

“Najviše smo uvozili sirovi aluminijum, kafu, žice od aluminijuma, električne aparate za žičanu telefoniju i bakrenu žicu”, navode iz Komore.

Tokom sastanka razgovarano je o potencijalima za razvoj trgovinskih odnosa, a zaključeno je i da je potrebno aktuelizovati postojeći sporazum o saradnji između Spoljnotrgovinske komore BiH i Abu Dabi Trgovinske i industrijske ekomore “ABTIK”.

Sastanku su, na poziv Spoljnotrgovinske komore BiH, prisustvovali i predstavnici enitetskih komora, navedeno je u saopštenju.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*