Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za sporne simbole u FBiH

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti grbova i simbola općina u Federaciji BiH (FBiH), koju su zatražili poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je da je Ustavni sud BiH jučer, prvog dana dvodnevne sjednice, zaključio da je nenadležan za rješavanje tog ustavno – sudskog spora i prvenstveno se bavio svojom nadležnošću, a usput je spomenuo i praksu entitetskih ustavnih sudova, prema kojima je nesporno da su oni nadležni za ovakvu vrstu sporova.

“Ustavni sud BiH osvrnuo se i na praksu entitetskih ustavnih sudova i zaključio da je, prema njihovoj praksi, sasvim efektivno obraćanje tim sudovima za utvrđivanje eventualne neustavnosti ovih simbola”, naglasio je Mijan i kao primjer naveo da je takva bila odluka Ustavnog suda Republike Srpske u pogledu simbola u Nevesinju.

Mijan pojašnjava da je Ustavni sud BiH svoju odluku uglavnom zasnovao na ustavnim odredbama da je nadležan za ocjenjivanje ustavnosti zakona i entitetskih ustava, a da su simboli koji su osporeni utvrđeni uglavnom u statutima općina i nekim drugim podzakonskim aktima, što nije u nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti poslanici Republike Srpske uputili su Ustavnom sudu BiH u novembru 2013. godine, a njime se traži da budu ocijenjene odluke o grbovima općina Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća i Kupres, te Posavskog kantona.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*