(VIDEO) Huremović: Po prvi put dokazani određeni serotipovi salmonela u BiH kod brojlera

Mr.prim. mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine, direktorica JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla sa saradnicima učestvovala je na Prvom međunarodnom kongresu živinarstva/peradarstva, koji je održan u periodu od 10.-12. maja 2023. godine u Banja Luci.

Drugog dana kongresa Huremović se predstavila učešćem u naučnom dijelu kongresa kao predavač gdje je prezentovala svoj istraživački rad od izuzetne važnosti za peradarstvo, a na temu „Izolacija i serotipizacija salmonela kod brojlera“.

Kongresu u organizaciji Koordinacijskog odbora peradara/živinara Bosne i Hercegovine, Udruženja peradara Federacije BiH i Udruženja živinara “Zajednica živinara RS” prisustvovalo je oko 300 predstavnika nadležnih institucija, akademske zajednice, veterinarskih i poljoprivrednih instituta i drugih zainteresovanih strana iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Učesnici kongresa su uz razmjenu informacija i znanja o savremenim metodama uzgoja i prerade pilećeg mesa, na kongresu razgovarati o ukupnom stanju u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini, a svoje radove predstavilo je oko 100 predavača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Skup je ujedno bio i prilika za susrete i uspostavljanje saradnje među učesnicima različitih profila u lancu vrijednosti proizvodnje pilećeg mesa i jaja.

O pomenutoj temi kao i o planovima veterinarskog zavoda, Huremović je govorila za RTV 7 Tuzla. Detalje poslušajte u videu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*