Poplave i klizišta na području TK

Obilne količine padavina izazvale su probleme u nekoliko općina-gradova u Tuzlanskom kantonu. Kako prenos iz Kantonalne uprave civilne zaštite na području Čelića je sinoć donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane poplavama. Prenosimo ostale informacije iz izvještaja:

Općina Čelić

Dana 30.05.2023godine uslijed obilnih padavina koje su zahvatile područje Čelića u večernjim satima došlo je do izlijevanja svih vodotoka. Prema podacima sa terena najteže je stanje u naseljima Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica. Prema prvim podacima sa terena 30 stambenih objekata je pod vodom i još više pomoćnih objekata, brojni lokalni putevi su u totalnom prekidu kao i nekoliko mostova koji su uništeni. Općinski štab Civilne zaštite na održanom sastanku u 21:00 analizirajući stanje na području općine Čelić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane poplavama.

Grad Živinice

Dana 30.05.2023. godine uslijed naglih i obilnih padavina na području Grada Živinica došlo je do porasta lokalnih vodotoka kao i plavljenja više stambenih objekata. Prema izvještaju operativnog centra Civilne zaštite najviše su ugrožena područja MZ Strašanj, Repuh, Gračanica.

-MZ Centar, Strašanj (punjenje vreća sa pjeskom te postavljanje zečijih nasipa radi odbrane stambenih objekata)

-MZ Repuh (privremeno  izmještanje porodice kod roditelja zbog plavljenja objekta)

-MZ Gračanica (plavljenje stambenog objekta i plastenika, izvršeno izmještanje porodice na gornju etažu.

Grad Lukavac

Uslijed naglih padavina u Gradu Lukavac došlo je do plavljenja vise stambenih objekata u MZ Hrvati, MZ Huskići, Lukavac Mjesto, Lukavac Grad.

Grad Gračanica

Uslijed obilnih kišnih padavina, te bujičnih lokalnih potoka, kao i oborinskih voda, došlo je  do izlijevanja više lokalnih potoka i rječica. U MZ Doborovci  (zaseok Piragići), MZ Prijeko Brdo, MZ Džakule  na više lokacija su oštećene lokalne ceste i putevi.

Spreča se izlila iz korita na području od Miričine (Jaruge), Donja Orahovica (Ibrića Polje), Donja Lohinja uz Cestu M-4, i dijelovi u MZ Pribava, tako da je preko 30 ha  zasijanog poljoprivrednog zemljišta pod vodom.

Grad Gradačac

Juče je u poslijepodnevnim satima, zbog velike količine kišnih padavina došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata na područjima MZ Kerep i Srnice Donje. CZ je bila na terenu i intervenisala kroz podjelu vreća i obezbjeđenje pijeska za punjenje istih.

Grad Tuzla

Oborinske vode na području Grada Tuzla uzrokovale su plavljenje saobraćajnica na više lokacija. U MZ Solana došlo je do urušavanja zemlje u Moluški potok. Služba CZ je intervenisala.

Općina Doboj Istok

Uslijed porasta vodostaja rijeke Spreče i lokalnih vodotoka poplavljeno je oko 5 ha zemljišta u priobalnom području.

Klizanje tla

Općina Banovići

U protekla 24 sata bilo je 4 prijave vezano za kišne padavine koje su prouzrokavale određene prijave građana, a sastoje se vezeno za slijedeće:

  • Klizište u MZ Podgorje naselje Veseli Brijeg, a isto bi moglo ugroziti najmanje 3 stambena objekta.
  • Poplava (oborinske vode) u MZ Grivice naselje Ekonomija, a ista plavi okućnicu i plastenike.
  • Klizište (ponovljena prijava) u MZ Grad III naselje Brezici, a isto je uništilo putnu komunikaciju – ulicu u čijoj se blizini nalaze i stambeni objekti.
  • Oštećenje makadamskog puta u (onemogućen normalan pristup  stambenim objektima) MZ Grivice naselje Centar.
  • Klizište u MZ Repnik naselje Mačkovac, a isto direktno ugrožava vikend objekat.

Općina Doboj Istok

Na prostoru općine trenutno aktivna 2 klizišta čije djelovanje ugrožava 4 stambena i više pomoćnih objekata kao i putnu i drugu infrastrukturu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*