Služba civilne zaštite grada Tuzla izdala upozorenje građanima

Iz Službe civilne zaštite grada Tuzla upozoravaju građane da se, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuje nastavak padavina i u narednom periodu, što može prouzrokovati pojavu bujičnih poplava. Agencija za vodno područje rijeke Save za naredna tri dana prognozirala je vanredno hidrološko stanje i na području Tuzlanskog kantona.

Nove padavine mogu izazvati poplave bujičnog karaktera, klizišta i ugroziti živote ljudi, infrastrukturu i druga materijalna dobra, pa su sve operativne snage zaštite i spašavanja u fazi pripravnosti za operativno djelovanje.

Civilna zaštita apeluje da građani koji žive u blizini vodotoka, provode mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po ljude i materijalna dobra.

U tom cilju, potrebno je:

-Ne prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama i potocima
ne dirati električne aparate ako su mokri i ako je voda već doprla do njih isključiti električne i druge instalacije i vodu;
-pitku vodu i životne namirnice podići na više nivoe kuće ili stana;
-ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata podizanjem barijera ili pomozite prilikom uređenja istih (vreće sa pijeskom, zemlja, i dr.).


Osim većih količina padavina, u ovom periodu su karakteristične pojave grmljavinskog nevremena, pa je takođe potrebno provoditi mjere samozaštite i izbjegavati:


-sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom,
-stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači
-korištenje telefona i mobitelatokom oluje
-isključiti sve električne uređaje
-izbjegavati osamljena stabla i rub šume
-izbjegavati nošenje metalnih predmeta
-izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda

U slučaju nastanka određene opasnosti (poplave, klizišta i dr.) i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar civilne zaštite na broj 121.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*