Čović, Nikšić i Dodik: Formiran tim za izmjene Izbornog zakona

Nakon današnjeg sastanka u Mostaru medijima su se obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka u Mostaru sa koalicionim partnerima iz SNSD-a Miloradom Dodikom i SDP-a Nerminom Nikšićem, izjavio je kako su, između ostalog, dogovorili da će intezivno raditi na pripremi nacrta izmjene Izbornog zakona.

Dragan Čović je pohvalio intezitet rada koalicionih partnera na državnom nivou i rad Vijeća ministara BiH.

“Dogovorili smo se da stvorimo prihvatljiviji ambijent učinkovitijeg funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti kako na razini BiH i svih nas, tako i u FBiH i dominantno odnosa SDP-a i HDZ-a. Čini mi se, uz više ili manje problema koji iskrsnu, može se pristojno i dobro raditi kada je u pitanju Vijeće ministara. U Vijeću ministara već postoji dinamika rada i to možemo dizati na višu razinu što potvrđuje posjet komesara za proširenje EU gospodina Varhelyja gdje smo donijeli 31 mjeru koju trebamo realizirati i da to sve u paketu ide, jer je naše opredjeljenje EU i vjerujem da ćemo to staviti kroz naše mehanizme koordiniranja i da ćemo to riješiti na Vijeću ministara. Još malo kaskamo u parlamentarnom radu jer ima nekih pitanja gdje se nismo usaglasili i ne moramo to staviti u prvi plan. Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi. Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar iz SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice. Dotakli smo se i drugih tema u vezi interkonekcija i ključnih strateških projekata da ih vežemo zajedno. Ideja da se autocestama ide sa jednom karticom, da nemamo problema kretanja i tako olakšavamo naše odnose. Budemo li na ovaj način radili dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema EU”, kazao je optimistično Dragan Čović, prenosi N1.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas u Mostaru zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “Trojke” kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

Dodik je naveo kako je na sastanku u Domu HDZ-a atmosfera bila “obećavajuća” i da je “potpuno drugačija od one iz prošlih vremena”…

“Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom”, naglasio je prvi čovjek SNSD-a.

On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan.

Na kraju je kazao kako je red da “bošnjačka strana” bude domaćin idućeg sastanka.

Nermin Nikšić je na sastanak došao u svojstvu Trojke.

– Svakako želim reći da sam ja bio u prisustvu i svojih kolega. Gospodin Konaković je službeno odustan iz BiH. Gospodin Forto ima neke druge obaveze. Uglavnom danas sam u ime Trojke ja bio tu i sve ovo što je gospodin Čović rekao ja mogu potvrditi i naše opredjeljenje i spremnost, dogovoranje. Naravno da postoje stvari koje se teže dogovaramo, postoje stvari koje puno to lakše radimo. Uzgred mi smo danas imali i sjednicu federalne Vlade u Mostaru. Četvrta redovna sjednica, bila je jedna hitna i to pokazuje jednu novu atmosferu. Moram reći da sve do sad što je bilo na sjednicama federalne Vlade je jednoglasno usvojeno. Više volimo potrošiti dva dana na dogovaranje i usaglašavanje kao i na državnom nivou, nego da se dovedemo u fazu da jedni drugima, jedni za druge nešto preglasamo, dogovaramo se mimo naših programa, a svakako da nam predstoji dalje nastavak na ovom putu reformi i kad je BiH u pitanju i naših odnosa u FBiH, ali kako to i reče gospodin Čović, mislim da smo na dobrom putu i da postoji jedna fina i energija i sinergija i da će se to u ovom radu i pred nama nastaviti. Naravno da se još uvijek učimo jedni na druge, razbijamo i vraćamo one nekakve i uspostavljamo neke poljuljane ili eventualno porušene mostove povjerenja, da gradimo to povjerenje u postupku i kako dani prolaze ja osjetim to i na radu ministara da je to svaki dan sve kvalitetnije i sve bolje – rekao je Nikšić, prenosi Avaz.

Dodao je kako je siguran da će i ovo vrijeme koje je pred njima pokazati da će biti koristi za sve građane u BiH.  

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.