U Višegradu kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam žrtava

Na mezarju Stražište, u Višegradu, danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam žrtava proteklog rata. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani na području Višegrada, Srebrenice i Žepe.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Višegradu je Munevera (Salko) Šabanija, rođena 1970. godine u Višegradu.

Ona je imala svega 22 godine, kada je, 1992. godine, ubijena na području Višegrada. Njeni posmrtni ostaci su decenijama nakon njene smrti pronađeni i ekshumirani na dvije različite lokacije i to Stražište, 2005. i Đurevića polje, 2010. godine.

Ove godine konačan smiraj će nakon trideset godina na mezarju Stražište naći braća Jašarević, Hajdar i Senad. Oni su nestali 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na različitim lokacijama osam, odnosno deset, godina nakon smrti.

Jašarević (Mujo) Hajdar je imao svega 28 godina kada je ubijen, na području općine Rogatice 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice koja je na lokalitetu Slap – Žepa otkrivena 2000. godine.

Njegov stariji brat Senad imao 36 godina kada je ubijen u Višegradu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2002. godine na lokalitetu Gornja Crnča.

U Višegradu će biti ukopane još dvije žene. Jedna od njih je Asima (Asim) Tvrtković, rođena 1952. godine u Višegradu. Ona je nestala 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2010. godine u mjestu Stražište, opština Višegrad.

Ove godine će biti ukopane i Hana (Abdulah) Mujezinović, rođena 1941. godine u Višegradu. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2008. godine na lokalitetu Sjedače u Srebrenici.

Konačan smiraj će naći i Hasib (Hašim) Nuhanović, rođen 1954. godine u Višegradu. On je takođe nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u julu prošle godine na lokalitetu Gornja Crnča.

Ukopan će biti i Osman (Šaban) Ribac, rođen 1932. godine u Višegradu. Njegovi posmrtni ostaci takođe su ekshumirani u mjestu Stražište u Višegradu 2010. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine u Višegradu je Amir (Ćamila) Omerović. On je u momentu smrti imao 62 godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 30 godina kasnije, na lokalitetu Gornja Crnča u Višegradu.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*