Istanbul:Tužilac povrijeđen, otmičari ubijeni

Dva člana ljevičarske grupe koji su držali tužioca kao taoca u zgradi suda u Istanbulu ubijeni su u policijskoj akciji, javio je šef istanbulske policije.
“Tužilac je u teškom stanju… dvojica terorista su ubijena”, rekao je novinarima šef policije Selami Altunok, i dodao da je sve učinjeno da se ubijede otmičari da se dobrovoljno predaju.

Altunok je rekao da je policija pregovarala sa otmičarima šest sati prije nasilnog kraja ove talačke krize.

Agencija Rojters je ranije prenjela da je ovaj tvit okačen ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila hitne pomoći kako se odvoze.

Nekoliko minuta prije toga, u zgradi suda, u kojoj su pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe kao taoca držali tužioca Mehmeta Selima Kiraza, odjeknula je eksplozija.

Osim toga, agencije su, pozivajući se na izjave svjedoka prenijele i da se čula pucnjava.

Agencija Rojters, navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Ispred zgrade su pripadnici bezbjednosnih snaga, a ljekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.

Vlasti zasad nisu potvrdile da je pokrenuta operacija protiv napadača.

Pre nekoliko sati, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za kojeg tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtjevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim poslije smrti tinejdžera.

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena poslije napada televizijske stanice su javile da su bezbjednosne snage evakuisale zgradu da bi se “pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize”, navodi list.

Turska agencija Dogan je prenijela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da “nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici”.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenijela je Raša tudej.

Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.
Talačka kriza na sudu u Istanbulu dovela je do još jedne zabrane – direktnog prenošenja takvih događaja na televiziji, pa je sada takvih i sličnih zabrana ukupno više od 150 izrečenih u posljednjih četiri godine u Turskoj.

Zamjenik premijera Jalčin Akdogan je o zabrani televizijskog prenošenja obavijestio regulatorno tijelo turske radio i televizije (RTUK), pozivajući se na premijerovo ovlašćenje o privremenoj zabrani emitovanja u slučajevima vezanim za nacionalnu bezbjednost i javni red, javio je list “Hurijet”.

O tome je RTUK obavješten ubrzo pošto su pripadnici ilegalne radikalne ljevičarske grupe danas prije podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prijetili da će ga ubiti ukoliko vlasti ne ispune njihove zahteve.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine, poslije 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine, a otac ubijenog oglasio se ranije danas pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenjele su agencije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*