Ekoakcija Rafting kluba ‘Tuzlak’ na Modracu

Za članove Kluba “Tuzlak” i za volontere iz omladinskog udruženja Zemlja djece, učestvovanje u ekoakcijama na obalama jezera Modrac je postala navika i stvar mentalne ekološke higijene. 

Tako je bilo i prošle subote kada je Rafting klub “Tuzlak” sa svojih 25 aktivista na lokalitetu obale Kamenjar, organizovao ekoakciju pod nazivom “Očistimo obale jezera Modrac”.

Zbog niskog  vodostaja u širokom pojasu oko jezera su ležale gomile otpada koji je nanijela voda, ostavili nemarni ribari i viasnici okolnih vikendica.

Posla je bilo puno, ali je i volja da se uredi barem jedan dio obale bila jaka, pa su za nekoliko sati vrijedni volonteri skupili i selektovali 85 vreća otpada. Dva kilometra obale je očišćeno i vraćeno prirodi, a pojavili su se i labudovi i sav ambijent je postao ljepši, saopćeno je iz Rafting klub “Tuzlak”.

Ovaj klub za svoje volontere uvijek ima iznenađenje, a to je ovaj put bila nagradna vožnja jezerom sa brodicom aktivista Ribolovnog društva smuđ iz Lukavca. I oni su bili obradovani činenicom da još ima entuzijasta i ekoaktivista pogotovo  mladih koji  vode brigu o prirodi i vodama.  

Kompanija  Eko život d.o.o. Tuzla, je kao i do sada bila zadužena da obezbjedi zbrinjavanje selektovanog otpada, pa je svih 85 vreća vozilom firme Eko sirovina odvezeno na preradu.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.