Vlada TK traga za rješenjima problema TTU-a Tuzla

Ne smije se dozvoliti da se Tvornica transportnih uređaja (TTU) Tuzla ugasi te je nužno da se svi nivoi uključe u rješavanje problema ove firme – zaključeno je danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministara za industriju energetiku i rudarstvo te za rad, socijalnu politiku i povratak Srđana Mićanovića i Admira Huskanovića s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem i predstavnicima Sindikata radnika TTU-a.

Na sastanku je iskazana spremnost svih strana da se ubrza proces rješavanja problema radnika TTU-a.

-Dobra namjera Vlade TK da se prevaziđu problem TTU-a ni danas nije izostala. Vlada traga za rješenjima. Danas smo zadužili prestavnike sindikata i resornog ministarstva da pokušaju definirati novi način kako pomoći TTU – izjavio je premijer Gutić.

Jedan od zaključaka je da se resorno ministarstvo što prije uključi u rješavanje kadrovske politike u TTU, s obzirom da, kako je rekao Gutić, organi upravljanja u ovoj firmi ne funkcionišu i u tom dijelu Vlada TK je dala punu podršku Sindikatu.

-Radnici su građani Kantona i Vlada TK ima obavezu da brine o svojim građanima – podvukao je kantonalni premijer, dodajući da Sindikat doživljava kao partnera.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović poručio je da je TTU okosnica metalne industrije na području TK te da svi treba da se udruže i iznađu rješenje za ovu firmu.

Naglašava također da je Savez samostalnih sindikata BiH na tragu rješavanja aktuelne problematike TTU-a.

Imajući u vidu da je 20. januara Vlada TK, u skladu sa Zakonom o konsolidaciji privrednih društava, donijela odluku o konsolidaciji  TTU-a, Bajramović navodi da direktor firme još nije ništa učinio na tom planu.

-Zašto odgovorno lice, tačnije direktor nije obavio svoj dio posla, nije jasno. Nastojat ćemo da se prolongira rok, da bi se kreirao prohodan račun po navedenom Zakonu, a kako bi TTU mogao da posluje – rekao je Bajramović.

Predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić kazao je da su kantonalni premijer i predstavnik Sindikata BiH iskazali razumijevanje prema problemima radnika ove firme, kao i da je dogovoreno da će slijedeće sedmice premijer Gutić sa svojim saradnicima riješiti problem plata radnika.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*