Svjetski dan Roma obilježen u Tuzli

Već tradicionalno se nizom kulturno zabavnih aktivnosti u Tuzli  obilježava 8. april Svjetski dan Roma.

Tako je danas u Narodnom pozorištu Tuzla, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, održana manifestacija dodjele priznanja najboljim učenicima, koji su školsku 2013/2014. godinu završili odličnim uspjehom.

Brojna romska udruženja, na ovakvim manifestacijama sumiraju rad i realizovane projekte te pred sebe postavljaju nove zadatke i ciljeve.

Gostujući u jutarnjem programu RTV 7 Tuzla, Mehmed Mujić saradnik za romska pitanja pri Ministarstvu obrazovanja, nauke , kulture i sporta TK, istakao je da se romska populacija nalazi u nezavidnoj poziciji.

Brojni su problemi koji ih muče a jedan od njih je nezaposlenost.

Romi su danas najveća evropska manjina s oko 10 miliona pripadnika, sačinjavaju nešto više od 5 posto evropskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz istoriju ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

U TK ih živi oko 15 hiljada. Kako bi se poboljšao životni standard Roma, posebno kada su žene u pitanju, bore se članice Udruženja žena romkinja Bolja budućnost Tuzla na čelu sa predsjednicom Indirom Bajramović.

Samo političko angažovanje obrazovanih roma, može stvoriti bolje uslove za prikladniji život romske populacije, mišljenja je Mehmed Mujić saradnik za romska pitanja pri Ministarstvu obrazovanja, nauke , kulture i sporta TK.

Podsjećamo, Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u istoriji Roma.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*