Preliminarna šteta u Tuzli oko 353 miliona KM

Komisije za procjenu šteta od poplava i klizišta u većini općina su formirane i počele su sa radom. Izvještaji ovih komisija su neophodni, između ostalog, zbog donatorske konferencije, koja bi se trebala održati polovinom jula. Predsjednik Komisije za popis šteta Općine Tuzla Sead Smajlović, kazao je za RTV7 da će izvještaj biti dostavljen općinskom načelniku, a zatim i Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

“Nažalost, štete se i danas prijavljuju. Istina, u manjem obimu nego u periodu kada nismo uspijevali prihvatiti sve pozive. Trenutno je 1.727 prijava za klizišta, prijavljena su 703 uništena, oštećena ili ugrožena objekta. Evakuisano je 890 osoba, od čega je veći dio kod rodbine i prijatelja, a dio u prihvatnim centrima. Preliminarna procjena štete na stambenim objektima na području općine Tuzla je 37 miliona 760 hiljada KM, na zemljištu i zasadima 305 miliona, a na komunalnoj infrastrukturi oko 10 miliona KM”, kazao je Smajlović.

Inače, formirano je ukupno 13 stručnih komisija za procjenu štete, od čega je sedam za procjenu štete na stambenim i individualnim objektima, te po jedna za komunalnu infrastrukturu i poljoprivredu. Kako bi sve bilo obavljeno na vrijeme, dodatno su formirane još četiri komisije, koje rade u timovima od po tri člana.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.