U Tuzli obilježen Međunarodni dan “djece ulice”

Sunčan dan, izmamio je danas djecu nekoliko osnovnih škola iz Tuzle, koji su uz igru, ples i muzičke nastupe u suret 12. aprilu međunarodnom danu „djece ulice“, dali doprinos obilježavanju ovog dana.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana „djece ulice“, koju priprema i obilježava Udruženje „Zemlja djece Tuzla“.

Cjelodnevni program održana je s ciljem uključivanja u aktivnosti kako učenika urbanih škola, tako i učenika ruralnih škola.

Učešće u olimpijadi uzele su ekipe 10 učenika iz 7 osnovnih škola.U okviru udruženja djeluje „Dnevni centar za djecu uključenu u život i rad na ulici i koja su u riziku da to postanu.

“Ovo je posebna ugrožena kategorija djece kojima su veoma često uskraćena njihova osnovna životna prava, a Udruženje čini sve da se unese malo svjetlosti i nade u njihove živote“, izjavila je za RTV7 Tuzla Melisa Grebović koordinatorica u udruženju.

Inče,  Međunarodni dan „djece ulice“ obilježava se 12. aprila u oko 150 zemalja širom svijeta, te je ustanovljen 2011. godine na inicijativu Međunarodnog konzorcija za djecu ulice.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*