Hrišćani danas proslavljaju Vaskrs

Hrišćani širom svijeta danas će obilježiti Vaskrs po Julijanskom kalendaru, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, prema crkvenom učenju, vaskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob.

Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Vaskrs je, prema vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Hrist vaskrsnuo, pa je morao lično da se uvjeri.

Otuda u narodu uzrečica: “Nevjerni Toma”.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos vaskrese” i “Vaistinu vaskrese”.
Cijela nedjelja praznika zove se Svetla nedjelja, a tada se pjevaju radosne crkvene pjesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, pošto budu ispunjena tri uslova: poslije proljećne ravnodnevice, prve nedjelje poslije jevrejskog Pesaha i poslije prvog punog mjeseca.

Vaskrs je pokretan praznik. Uvijek se vezuje samo za nedjelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po gregorijanskom računanju vremena.

(BHRT/RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*