SSS BiH najavljuje štrajkove, proteste i referendum ukoliko prođe prijedlog Zakona o radu

Ukoliko se suprotno stavu Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) usvoji novi prijedlog zakona o radu Sindikat će organizirati štrajkove, prosvjede i referendum, kazao je danas u Mostaru predsjednik tog sindikata BiH Ismet Bajramović.

Dodao je kako će jedno od referendumskih pitanja glasiti “Jeste li za izmjenu zakona o radu koji ide na štetu radnika?”, dok će se drugo odnositi na izmjenu ustava kako bi se, kako je kazao, u BiH konačno dozvolila mogućnost da se mogu provesti prijevremeni izbori.

Izmjene zakona o radu, uz ostalo, predviđaju ukidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, potpunu nesigurnost radnih mjesta, stavljanje van snage postojećih kolektivnih ugovora, smanjenje najnižih plaća, te formiranje agencija za privremeno zapošljavanje, naglasio je Bajramović, ustvrdivši kako te izmjene pretvaraju radnike u robove.

Po njegovim riječima, Sindikat je spreman na socijalni dijalog s partnerima u vlasti u kojem će tražiti rješenja koja će dovesti do novih zapošljavanja, a ne do umanjenja stečenih prava radnika.

Predsjednik SSS BiH odbacio je i razne tvrdnje međunarodnih financijskih institucija, udruženja poslodavaca, kao i pojedenih predstavnika vlasti da su osnovi uzroci nezaposlenosti u BiH zakon o radu i kolektivni ugovori.

– Vlasti i međunarodna zajednica govore da štitimo neradnike, no i po važećem zakonodavstvu, sve one koji ne rade svoj posao poslodavac može otpustiti – kazao je Bajramović, naglasivši kako ga baš zanima kako se po zakonu i kolektivnim ugovorima radnici ne mogu otpuštati kada je do sada u Federaciji bez posla ostalo 12 500 radnika.

Što se tiče najave o smanjenju najniže plaće i satnice, Bajramović ističe kako bi, ukoliko dođe do smanjenja najniže satnice, mladi ljudi s fakultetskom diplomom trebali raditi mjesečno za oko 120 eura.

Naglasio je kako je položaj radnika i s važećim zakonodavstvom težak jer se propisi i kolektivni ugovori u praksi ne primjenjuju.

Što se tiče kaznenog gonjenja poslodavaca koji redovito ne isplaćuju plaće i doprinose radnicima, Bajramović ističe kako naše zakonodavstvo predviđa kaznenu odgovornost za takve poslodavce, međutim, do sada je donesena samo jedna i to nepravomoćna presuda protiv vlasnika firme iz Kaknja, koji nije uplaćivao doprinose.

Inače, u Mostaru je danas održan sastanak predstavnika SSS BiH sa Hercegovačko-neretvanskim županijskim odborom SSS BiH, nakon čega će Savez obići sve županije gdje će održati sastanke s predstavnicima granskih sindikata te raspravljati o izmjenama zakona o radu i kolektivnim ugovorima.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*