Davutoglu osudio rasizam Evrope

Turski premijer Ahmet Davutoglu oštro je osudio u petak rezoluciju Evropskog parlamenta koja od njegove zemlje traži da prizna armenski “genocid” iz 1915. godine i dodao da ona simbolizira rast “rasizma” u Evropi.
– Ako želi da doprinese miru, Evropski parlament ne bi trebalo da donosi odluke koje potiču na mržnju prema nekoj religiji ili nekoj “etničkoj” grupi – izjavio je Davutoglu novinarima u Ankari.
– Ovo pitanje je više od  tursko-armenskog pitanja. Ovo je novi znak rasizma u Evropi – dodao je on.
Lider islamsko-konzervativne vlade osudio je prisustvo u evropskoj skupštini nacionalističkih poslanika i poslanika iz ekstremne desnice.
“Sve marginalne evropske grupe uspjele su da imaju mjesta u evropskom parlamentu”, izrazio je žaljenje Davutoglu.
Kako se približava proslava stogodišnjice masakriranja Armena koje je izvršilo Otomansko carstvo od 1915. godine, raste napetost između Turske, koja kategorično odbacuje kvalifikaciju genocida i zemalja i institucija koje je potiču da iskoristi priliku za priznanje.
Armenija tvrdi da je ubijeno 1,5 miliona Armena u kampanji sitematskog uništavanja. Turska priznaje da je u deportacijama  izgubilo život oko 500.000 ljudi, koji su bili žrtve naoružanih grupa i gladi.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*