Veliki broj građana nabavio oružje

Rekordan broj oružanih listova građanima su u 2014. godini izdale policijske uprave u FBiH, čak 7.226. Kada se to uporedi sa brojem dozvola u 2012. (4.988) i 2013. godini (6.302), onda se jasno dolazi do zaključka da se građani sve češće odlučuju sami sebe zaštititi.

“Naravno da građani žele zaštiti svoju porodicu, imovinu i djelatnost. Prema istraživanjima koje je radio Centar za sigurnosne studije upravo su to osnovni razlozi zašto se građani odlučuju za nabavku oružja. Također, jedan od razloga je nepovjerenje u institucije sistema. Prema posljednjem istraživanju koje smo uradili u BiH je prisutno 350.000 komada legalnog oružja“, rekao je za Klix.ba Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

U BiH i dalje veliki problem nelegalno oružje

Ističe da je zakonska nadležnost u ovom slučaju na kantonima.

“Pojedini kantoni su u proteklom periodu mijenjali propise i građanima koji nelegalno drže neki komad oružja propisan je rok da predaju ili legalizuju to oružje. U protivnom morali bi platiti novčane kazne. Tako da je i to jedan od razloga povećanog broja zahtjeva“, kazao je Hadžović.

On je upozorio da u BiH još uvijek najveći problem predstavljaju velike količine nelegalnog naoružanja.

“U Srbiji više od 98 posto krivičnih djela koja se počine oružjem, počinjena su zapravo nelegalnim komadima. U BiH je taj broj također visok i iznosi 90 posto. Vlasti trebaju učiniti više na suzbijanju nelegalnog oružja na ulicama“, upozorio je Hadžović.

Od građana oduzimati i puškomitraljezi

Prema podacima FUP-a u proteklom periodu u porastu je i broj oduzetog oružja u upravnom postupku. Tokom 2014. godine takvih slučajeva je bilo 647, mnogo više nego 2012. (400) i 2013. godine (507).

Također, u 2014. godini na području Federacije BiH oduzete su i značajne količine nelegalnog oružja: automatske i lovačke puške, pištolji, teško oružje (puškomitraljezi, PAM i slično), tromblonske mine, ručne bombe, eksploziv, municija i velika količina petardi (19.848 komada).

Od 1. septembra 2013. godine, kada je u RS-u zvanično počela kampanja “Biraj život bez oružja“, pa do 31. decembra prošle godine, građani su policiji RS-a predali 863 komada dugih cijevi, 55 komada kratkih cijevi, 14.045 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 241.344 komada municije i 1.805 komada drugog naoružanja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*