Papa Franjo osudio antisemitizam u Evropi

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak svaki antisemitizam u Evropi, tendenciju koju je proglasio “zabrinjavajućom”, zalažući se pred evropskim rabinima za “sistematski dijalog” započet prije 50 godina između kršćana i židova.

-Antisemitske tendencije i neka djela mržnje i nasilja zabrinjavajući su u Evropi. Svaki kršćanin mora biti odlučan u osudi svakog oblika antisemitizma – kazao je papa Bergoglio koji je u brojnim navratima izražavao prijateljstvo spram židovstva i židova.

Papa Argentinac primio je u audijenciju funkcionere Konferencije evropskih rabina, prvi put od osnivanja te organizacije 1956.

Referirajući se na dokument Drugog vatikanskog koncila “Nostra Aetate”, kojim je papa Pavao VI. 1965. izrazio poštovanje spram drugih religija među kojima židovstva, prekidajući stoljeća katoličkog protužidovstva, Franjo je istakao da taj dijalog napreduje “već gotovo pola stoljeća na sistematski način”.

-Židovi i kršćani imaju odgovornost pridonijeti održavanju živim religiozni smisao u ljudi i društvima, svjedočeći o svetosti ljudskog života – kazao je on, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*