Evropa proživljava tužne dane zbog tragedija u Sredozemnom moru

Britanski premijer David Cameron izjavio je da Evropa proživljava veoma tužne dane zbog tragedija migranata u Sredozemnom moru i “zastrašujućim” nazvao video snimke i vijesti o stradanju tih ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski premijer i lider Konzeravivne partije Cameron boravi u Chesteru radi predizborne kampanje za izbore koji će se u Velikoj Britaniji održati 7. maja ove godine, a tom prilikom je govorio i o tragediji koja se desila u noći sa subote na nedjelju kada je u libijskim vodama Sredozemnog mora potonuo brod s najmanje 700 migranata.

“Ovo su crni dani za Evropu. Uvjeren sam u neophodnost sveobuhvatnog pristupa problemu. Moramo se suprotstaviti destabilizaciji i proganjati varalice koji trguju ljudima. Moramo biti sigurni da se radi na spašavanju tih ljudi. Međutim, spasilačke aktivnosti su samo dio procesa. Moramo koristiti sve resurse, uključujući i budžetske kako bi spriječili kretanje tih ljudi na takve puteve i osigurali stabilnost u njihovim zemljama”, kazao je Cameron.

– Cameron razgovarao s italijanskim i malteškim kolegama

Uporedo s tim, britanski premijer Cameron je o migrantskoj tragediji u Sredozemlju telefonom razgovarao sa šefom italijanske vlade Matteom Renzijem i premijerom Malte Josephom Muscatom.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da su tri premijera saglasni da Evropska unija mora učiniti više na sprečavanju ovakvih tragedija i da je prioritetno da se procesuiraju lanci krijumčara koji izazivaju ovakne nesreće.

I šef britanske diplomacije Philip Hammond je izjavio da je posljednja tragedija u Sredozemnom moru rastužila cijeli svijet i da se aktuelna situacija mora rješavati međunarodnim naporima i sveobuhvatnim i koordiniranim aktivnostima.

“Da bismo se uspješno suprotstavili ovakvim problemima, moramo se baviti svim segmentima tog problema. Velika Britanija može ponuditi stručnu pomoć naših snaga sigurnosti i podržati programe u ključnim zemljama”, kazao je Hammond.

– Amnesty Intenational ponovo pozvao EU da ponovi spasilačke aktivnosti

Amnesty International je uputio poziv šefovima evropskih diplomacija koji su se okupili u Luksemburgu da EU prioritetno započne novu operaciju spasilačkih aktivnosti u Sredozemnom moru, kako bi se spriječile nove tragedije.

EU je prošle godine utvrdila da spasilačke aktivnosti u Sredozemlju vrše zemlje pojedinačno, pa italijanska obalska straža samostalno nadgleda vode Sredozemnog mora. U posljednjih nekoliko mjeseci u tom pojasu se desilo nekoliko nesreća u kojima je život izgubilo nekoliko hiljada ilegalnih migranata.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*