Brdo kod Kranja: Skup Balkan – EU o političkoj stabilnosti i terorizmu

Šefovi diplomacija i zvaničnici iz zemalja Zapadnog Balkana i nekoliko zemalja EU razgovaraće danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji o sigurnosti i političkoj stabilnosti evropskog susjedstva i regionalnoj saradnji. Bosnu i Hercegovinu na ovom skupu predstavljaće ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Sastanak se održava u sklopu Procesa Brdo – Brioni koji su zajednički pokrenule Slovenija i Hrvatska, s ciljem da se kroz reforme i približavanje EU podstiču regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja i time doprinese daljoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi.

Dolazak na sastanak potvrdili su ministri vanjskih poslova BiH, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore – Igor Crnadak, Ivica Dačić, Nikola Poposki, Hašim Tači i Igor Lukšić, kao i državni sekretar albanskog ministarstva, jer je ministar u posjeti SAD-u.

Skup će otvoriti ministri vanjskih poslova Slovenije i Francuske Karl Erjavec i Loran Fabius, a učešće su, sa EU strane, potvrdili šefovi diplomacija Hrvatske, Austrije i Italije, kao i državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Učestvovaće i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johanes Han. Moguće je da svojim prisustvom skupu značaj da i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini.

Teme razgovora bit će regionalna saradnja, oporavak područja pogođenih poplavama, položaj mladih u regionu, povezivanje EU i regiona, borba protiv terorizma, te sigurnosna i politička stabilnost u evropskom susjedstvu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*