Protest zbog potpisivanja ugovora za projekat “Beograd na vodi”

Povodom potpisivanja ugovora za projekat „Beograd na vodi“ sa kompanijom Eagle Hills iz UAE, Građanska inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, organizovala je protestni skup pod nazivom „Pokažimo im patku“, ispred zgrade Geozavoda,  u kojoj je ugovor potpisan, u trenutku potpisivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli u pozivu na protest, Inicijativa smatra da „ovim protivustavnim i ugovorom protivnim stvarnim potrebama društva i privrede, vlast će predati najvredniji prostorni resurs Beograda i obavezati se na infrastrukturne radove koji će građane koštati preko milijardu evra“.

Na protestu koji je obezbeđivala policija, prisustvovalo je nekoliko stotina nezadovoljnih građana, a nosili su transparente sa natpisima: ‘Beograd neće buržujski kvart na vodi’, ‘Vučiću, hapsi ih sve’, ‘Razbojnici, svi ste vi razbojnici’, ‘Kako ide otimanje para od naroda’, ‘Privatizacija je zločin’ i sl.

Arhitekta Ljubica Slavković iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ rekla je za AA da su se danas okupili jer smatraju „da je krajnje vrijeme da reaguju na ono što se dešava u našem gradu i našoj državi i na ono što se radi u naše ime, a imamo jake argumente da vjerujemo da je u korist privatnog investitora, a ne nas građana“.

„Konkretno, projektu ‘Beograd na vodi’ zamjeramo sve. Sve što je u vezi tog projekta je na štetu javnog interesa, na štetu građana, budžeta, na štetu održivog razvoja, arhitekture, urbanizma, ekonomije. Svi aspekti koji postoje su izvrnuti i smatramo da je projekat neodrživ po svakoj stavci“, rekla je Slavković.

Ono što posebno brine nezadovoljne građane, prema riječima Slavković, jeste što je ovaj projekat proglašen projektom od nacionalnog značaja.

„Najviše mu zamjeramo što taj nacionalni značaj ne postoji, nego se u ime tog nacionalnog značaja rizici stavljaju na javnost, na građane, a dobit na privatne investitore“, istakla je.

S obzirom da je po struci arhitekta, upitana da li maketa ovog projekta može tako da izgleda i u realnosti za par godina, Slavković je rekla:

„Ta maketa je samo nekakva ideja, prva zamisao i oni i sami kažu da će to sve biti drugačije. Koliko je bizarno što se na osnovu toga projekat sprovodi, to vam sve govori.“

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Eagle Hills potpisali su danas ugovor o projektu „Beograd na vodi“ u vrijednosti od 3 milijarde dolara, a ugovorom je određeno da će Republika Srbija biti vlasnik 32 odsto kapitala, dok će u posjedu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biti 68 odsto kapitala, piše Anadolu Agency.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*