Švajcarska razmatra program kontrolisane distribucije kokaina

Vlasti Švajcarske razmatraju uvođenje eksperimentalnog programa kontrolisane distribucije kokaina među ovisnicima, kao pomoć u njihovom odvikavanju.

Dok tu mjeru već neko vrijeme zagovaraju humanitarni radnici i stručnjaci, sada je razmatra i švajcarska Savezna komisija za bolesti zavisnosti i prevenciju nezaraznih bolesti (EKSN).

“Ljudi koji konzumiraju kokain nekoliko puta dnevno nađu se u tom začaranom krugu nabavke i potrošnje”, rekao je potpredsjednik EKSN-a Kristijan Šnajder.

On je rekao da je prijedlog da se kokain daje teškim ovisnicima kako bi razbili taj začarani krug i oporavili se.

Komisija sada razmatra formiranje posebnih timova za posjete zavisnicima od kokaina i pružanje medicinske i psihoterapijske pomoći.

Šnajder je istakao da kontrolisana distribucija kokaina jedna od opcija, podsjećajući na napore države da pobijedi prošlu praktično epidemiju heroina koja je uključivala davanje ove droge ili njene zamjene metadona zavisnicima.

“Međutim, nema planova da se počne sa jednostavnom dijeljenjem kokaina u velikim količinama”, rekao je Šnajder.

Neki medicinski stručnjaci, međutim, veoma su kritični nastrojeni prema ovoj ideji, tvrdeći da ne postoji čvrsta naučna istraživanja koja bi opravdala takav program.

“Nejasno je da li će vlasti moći da utvrde potražnju za kokainom među zavisnicima”, rekao je za emiter specijalista za bolesti zavisnosti Mark Vogel sa Univerzitetske psihijatrijske klinike u Bazelu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*