Građani Sarajeva ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici

Porodice žrtava, građani Sarajeva, predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini i vjerskih zajednica, molitvom, minutom šutnje, te polaganjem cvijeća, ispratili su posmrtne ostatke 14 žrtava genocida koji je na području Srebrenice počinjen u julu 1995. godine. Kroz Sarajevo su prošli nakon što su jutros, na svom putu do posljednjeg počivališta – Memorijalnog centra u Potočarima, uz suze i molitve ispraćeni iz Visokog. U Potočarima će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici stigli su, na putu prema Potočarima, pred zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Na ispraćaju srebreničkih žrtava bili su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Iz Visokog ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici

Prije polaska ispred visočkog preduzeća “Gradska groblja“, porodice žrtava i građani su učenjem odlomaka iz Kur'ana, molitvama, suzama i polaganjem cvijeća na vozila s tabutima, prekrivenim zastavama Bosne i Hercegovine, odali počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, u kojem su jedinice pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice i okoline ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Predviđeno je da se kamion s posmrtnim ostacima na putu prema Potočarima kratko zadrži ispred zgrade Predsjedništva BiH u 12 sati, potom zaustavi i kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, kao i pored pijace Markale. Tabuti žrtava genocida bi u Potočare trebala stići danas u popodnevnim satima, dok će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Na ispraćaju u Visokom bio je i Ramo Sejdinović koji je preživio genocid u Srebrenici.

“Nekako sam, hvala Bogu, preživio i došao. Nije mi otac došao, nisu došla ni četiri zeta, dva od kćerki, dva od sestara. Ja sam nekako prešao preko šuma”, kazao je Sejdinović, dodajući da su pronađeni posmrtni ostaci članove njegove porodice.

“Pokopali smo naše nestale. Evo u mene drhte ruke, izgubio sam oko 20-tak članova porodice, četiri zeta, oca, to je samo bliža familija, a kćerke su sada sa mnom”, rekao je Sejdinović, istakavši da posebno teško doživljava dane prije i tokom obilježavanja genocida u Srebrenici:

“Svake godine dolazim ovdje na ispraćaj, i 11. jula idem dole, moramo se boriti i živjeti. Da se više ne ponovi nikome.”

Zehra Harbaš iz Višegrada je također došla kako bi ispratila tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida.

“Svaki put dođem ovdje, tuga, žalost, ne znam šta da kažem, sve je suvišno što bi insan rekao, tužno. Živjeli smo u Višegradu, muž mi je iz Srebrenice, danas ispraćamo amidžića Harbaša”, rekla je Harbaš.

Istakla je da je genocid u Srebrenici planetarna tragedija i važno je da se svake godine obilježava ovaj tužni događaj.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da ove godine ispraćaju tabute u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

“I ove godine se među žrtvama nalazi još jedan maloljetnik Beriz Mujić. On je imao svega 17 godina kada je ubijen u ljeto 1995. godine i od tada smo tragali za njim i njegove posmrtne ostatke smo uspjeli pronaći tek u maju prošle godine na području Sućeske gdje je i ubijen. Najstarija žrtva je Hamed Salić, koji je imao 68 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Žepe”, rekla je Fazlić.

Istakla je da će i ove godine kao svih prethodnih smiraj jedan pored drugog naći i brat pored brata.

“Zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su ekshumirani na dvije potpuno različite lokacije, 2011. i 2006. godine na području Srebrenice. Oni će biti ukopani pored svog trećeg brata koji je 2007. godine ukopan u Potočarima. I ove godine će jedan pored drugog biti ukopani otac pored sina, amidžić pored amidžića, brat uz brata, to je ono što svjedoči o strahotama genocida na području Srebrenice i što najbolje govori o tome da su čitave porodice i porodične linije ubijene u ovom genocidu”, kazala je Fazlić.

Žrtve genocida

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati do 22. jula.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine. Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*