A fallen tree lies on the ground amid damage from Hurricane Helene in Perry, Florida, U.S., September 27, 2024. REUTERS/Marco Bello

Posljedice uragana Helena: Haos na Floridi i u Georgiji, četvero mrtvih

Uragan Helena protutnjala je Floridom i Georgijom pod okriljem noći u petak i usmrtila najmanje četiri osobe, poplavila četvrti i ostavila više od četiri milijuna domova i ureda bez struje. 

Kao uragan 4. kategorije sručila se na Floridu u 23.20 sati po mjesnom vremenu i ostavila za sobom kaotičan krajolik prevrnutih brodova u lukama, srušenih stabala, nasukanih automobila i poplavljenih ulica.

Helena je sedmi najjači uragan u povijesti koji je pogodio Floridu.

Floridski uverner Ron DeSantis potvrdio je smrt vozača na čiji je automobil pao prometni znak i upozorio da će broj žrtava vjerojatno rasti.

Guverner Georgije Brian Kemp rekao je da su dvije osobe u okrugu Wheeler umrle nakon što ih zahvatio tornado, a podružnica ABC Newsa izvijestila je da je vatrogasac poginuo kada je drvo palo na njegovo vozilo u Blackshearu u Georgiji.

Više od četiri milijuna domova i poslovnih prostora u Floridi, Georgiji, Karolini i drugim državama na jugoistoku SAD-a bilo je bez struje.

Policija i vatrogasci izveli su stotine spašavanja iz vode diljem navedenih saveznih država, uključujući sjeverno do Atlante, gdje je zbog poplave morao biti evakuiran stambeni kompleks.

Vjetrovi do 225 km/h

Helena, koja je stigla do Floride s vjetrovima brzine 225 km/h, oslabila je u tropsku oluju dok se kretala prema Georgiji rano u petak, ali je i dalje opasna po život.

“Helen slabi u tropsku oluju dok prolazi kopnom iznad Georgije”, objavila je nacionalna meteorološka služba NHC u svom najnovijem biltenu. “Po život opasni olujni udari, vjetrovi i jaka kiša se nastavljaju.”

NHC je u petak ujutro izdao upozorenje na iznenadne poplave za nekoliko okruga u Georgiji, Južnoj Karolini i Sjevernoj Karolini.

Razmjeri štete na Floridi počeli su se pojavljivati ​​nakon svanuća. Grad Tampa objavio je na X da je osoblje za hitne slučajeve iz vode spasilo 78 stanovnika iz vode i da su mnoge ceste neprohodne zbog poplavnih voda. Šerifov ured okruga Pasco spasio je više od 65 ljudi tijekom noći.

Obalna straža SAD-a priopćila je da je jedna od njihovih posada helikoptera spasila čovjeka i njegova psa iz oceana nakon što njegova jedrilica nije mogla ploviti.

Dužnosnici su preklinjali stanovnike na Heleninu putu da poslušaju naredbe za evakuaciju, opisujući da se “olujni val ne može preživjeti”. Neki su, međutim, tvrdoglavo ostali na mjestu.

“Imamo naređenje, ali ću ostati ovdje u kući”, rekao je Reutersu prije oluje pomorac Ken Wood (58) iz obalnog Dunedina na Floridi, gdje je planirao prebroditi oluju sa svojim 16-godišnjim mačkom Andyjem.

Vlasti u okrugu Taylor na Floridi zamolile su stanovnike koji ne žele otići da na svojim tijelima napišu imena neizbrisivim markerima kako bi ih lakše identificirali ako poginu.

U Crawfordvilleu, gradiću smještenom tridesetak kilometara južno od Tallahasseeja, Patrick Riickert također je odlučio ignorirati upozorenja.

“Ostajem ovdje”, rekao je pedesetogodišnjak za AFP. “Uzdajem se u svoju vjeru i Boga”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*