Odluke sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH održalo je danas sedmu sjednicu na kojoj je usvojeno nekoliko Prijedloga i Odluka.

Osniva se zajednički Fond za infrastrukturne projekte

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o osnivanju Fonda zemalja zapadnog Balkana (WBF- Western Balkan Fond), koji će imati status međunarodne finansijske organizacije sa sjedištem u Tirani.

Prioritetni zadatak Fonda bit će finansiranje ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata,  koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa Evrop

ske unije prema Zapadnom Balkanu, a sve zemlje zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, zauzele su pozitivan stav o pristupanju ovom fondu.

Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će ovaj prijedlog s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja.

Jadransko-Jonska autocesta zajednički projekt zemalja regiona

Vijeće ministara BiH dostavit će Predsjedništvu BiH Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore koji se odnosi na podršku i saradnju prilikom realizacije Jadransko-jonske autoceste, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o aktivnostima na zaključivanju ovog memoranduma.

Na ovaj način potvrđena je spremnost četiri države da zajednički osiguraju podršku za provođenje ovog projekta, uključujući i finansijsku pomoć iz fondova Evropske unije (EU) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), kao i drugih relevantnih partnera. Radi efikasnog provođenja ove inicijative bit će osnovan upravni odbor, a direktna komunikacija bit će uspostavljena i na nivou ministarstava vanjskih poslova i eksperata. Memorandum stupa na snagu 15 dana od dana potpisivanja.

Smanjenje taksi radi stimuliranja izvoza iz BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o donošenju Odluke o izmjeni Odluke o visini nadoknade za izdavanje svjedočanstava (certifikata)  radi stimuliranja izvoza iz BiH. Odlukom su značajno smanjene naknade za međunarodne certifikate, koji prate pošiljke životinja, proizvoda životinjskog porijekla i hrane za životinje, i sada iznose od pet do 15 KM.

Ovu odluku donio je direktor Ureda za veterinarstvo BiH krajem aprila ove godine kako bi se pomoglo izvozno orijentiranim bh. firmama i jačanju njihove konkurencije na međunarodnom tržištu.

Izgradnja međudržavnog mosta između BiH i Srbije

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Ljubovija – Bratunac, kojim se unapređuje bilateralna saradnja.

Prema Sporazumu, ukupnu cijenu za izradu projektne dokumentacije, izgradnju mosta, troškove stručnog nadzora nad izvođenjem radova i uređenja riječnog korita na području mosta će finansirati Republika Srbija, koja će provesti i postupke za realizaciju ovog projekta.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog sporazuma s Izvještajem o pregovorima Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar Slavko Matanović.

Imenovana delegacija BiH pri Moneyval komitetu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o imenovanju delegacije BiH pri Komitetu eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet), a za šefa delegacije imenovana je Damirka Mioč iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

U sastavu osmočlane delegacije su predstavnici državnih ministarstava pravde i sigurnosti,  ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, entitetskih agencija za bankarstvo i Brčko Distrikta BiH.

Moneyval delegacija BiH u ovom sastavu će u naredne četiri godine, između ostalog, predstavljati BiH pred Moneyval komitetom Vijeća Evrope i učestvovati u njegovom radu, a za svoj rad odgovarat će Vijeću ministara BiH, kojem podnosi izvještaj putem Ministarstva sigurnosti BiH.

Usvojen migracioni profil BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, čime Bosna i Hercegovina ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima o njegovom redovnom ažuriranju.

Migracioni profil BiH za 2014. godinu osigurat će Vijeću ministara BiH uvid u ključne trendove u oblasti migracija, a Ministarstvu sigurnosti mogućnost izrade kvalitetnih politika i usvajanja kvalitetnih propisa.

U Migracionom profilu navodi se da je Granična policija u prošloj godini odbila 1.987  ulazaka u BiH, dok je broj otkrivenih nezakonitih prelazaka državne granice iznosio 189 i manji je za oko 17 posto u odnosu na 2013. godinu. Strancima su odobrena 11.022 privremena boravka te stalni boravak, a broj otkazanih bezviznih ili privremenih boravaka u 2014. iznosio je 817 i povećan je za 90 posto u odnosu na 2013. godinu, kada je otkazano 430 bezviznih ili privremenih boravaka. U 2014. godini izdano je 380 rješenja o protjerivanju, što je povećanje za 36,20 posto u odnosu na godinu ranije, a 218 stranaca je stavljena pod nadzor. Tokom 2014. godine  doneseno je pet zaključaka o dozvoli izvršenja rješenja o protjerivanju, za razliku od 2013. godine, kada je donesen jedan zaključak.

Uz pomoć IOM-a, u 2014. godini dobrovoljno su vraćena 104 bh. državljanina u BiH, a na ovaj način od 2005. do 2014. godine ukupno je vraćen 931 državljanin Bosne i Hercegovine.

Međunarodnu zaštitu (azil) u BiH zatraiilo je 45 osoba u 2014. godini, dok je 2013. godine taj broj iznoso 100. Državljanstvo BiH u 2014. dobilo je 675 osoba, što predstavlja povećanje od 4,16 posto u odnosu na godinu ranije, a najviše bh. državljanstava stekli su državljani Srbije i Hrvatske.

Za ceste 50 miliona eura i dodatnih 19 miliona eura za saniranje posljedica poplava

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Modernizacija cesta Federacije Bosne i Hercegovine, vrijednog 50 miliona eura.

Ovaj projekt uključuje izgradnju novih dionica cesta i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova radi poboljšanja sigurnosti prometa na 35 cestovnih dionica u Federaciji BiH u ukupnoj dužini od 290 km.

Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 150 miliona eura, a finansirali bi se sredstvima međunarodnih finansijskih institucija, od čega je 50 miliona eura osigurano iz ovog kredita Evropske investicione banke s rokom otplate na 20 godina, uključujući pet godina grejs perioda.

Na sjednici je prihvaćena i Inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za Projekt hitne pomoći i zaštite od poplava/B.

Riječ je o kreditu vrijednom 19 miliona eura s rokom otplate od 30 godina, uključujući sedam godina grejs perioda, a kompletan kredit namijenjen je sanaciji šteta od poplava i uređenju sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Ukupna vrijednost ovog kredita je 74 miliona eura, a ranije je već zaključen i ratificiran  Ugovor o finansiranju između BiH – Republike Srpske i Evropske investicione banke – Hitna pomoć u slučaju poplave i prevencija/A u iznosu od 55 miliona eura.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*