U.N. Secretary-General Ban Ki-moon gestures during a press conference at the United Nations headquarters in Geneva, Switzerland Friday, Dec. 12, 2008. Ban says the latest "very sobering" assessment of the World Bank underscores the world's economic problems. The world should act with great urgency and compassion to ease economic distress. (AP Photo/Anja Niedringhaus)

Ban Ki-moon izrazio zabrinutost zbog smrtnih kazni Morsiju i ostalima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog izrečenih smrtnih presuda za ukupno 106 osoba u Egiptu, uključujući i svrgnutog predsjednika Mohammeda Morsija, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je kazao da se Ujedinjene nacije protive svakom izricanju smrtnih kazni i da su zabrinuti zbog slučaja u Egiptu.

„Pošto je otvorena mogućnost žalbenog postupka, generalni sekretar Ban će nastaviti pomno pratiti razvoj događanja u vezi sa posljednjim smrtnim presudama u Kairu“, kazao je Haq.

Naglasivši da generalni sekretar UN-a i ovom prilikom poziva sve strane u Egiptu na mir i poštivanje vladavine prava, glasnogovornik Haq je kazao da bi se sve strane trebale držati podalje od svake vrste provokacija i poteza koji bi mogli izazvati nove destabilizacije i eskalaciju nemira.

Egipatski sud je jučer izrekao smrtne kazne bivšem predsjedniku Morsiju i još 105 osoba kojima je suđeno u slučaju masovno bjekstvo iz zatvora tokom protesta 2011. godine. Sud je presudu, u skladu sa egipatskim zakonom, proslijedio velikom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu, na davanje mišljenja koje nije obvezujuće. Konačna presuda bi trebala biti izrečena na ročištu zakazanom za 2. juni.

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*