Otvorena izložba „Žene borci Tuzle u NOR-u 1941 – 1945“

U okviru Manifestacije „Dani antifašizma 1945 – 1995 – 2015“ Javnih ustanova Muzej istočne Bosne, i NUB “Derviš Sušić “, organizovali su danas  izložbu „Žene borci Tuzle u Narodno oslobodilačkom ratu, 1941 – 1945“. Izložba je postavljena u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

Izložba je posvećena Tuzlankama koje su tokom Narodno oslobodilačkog rata dale veliki doprinos u odbrani zemlje od fašizma. Ne radi se samo o ženama koje su bile na frontu, nego i svim onim ženama koje su djelovale u pozadini. Kako je kazala Nataša Perić, kustos Muzej istočne Bosne, one su obavljale velike zadatke, prikupljanja materijala za vojsku, kuće pojedinih su bile punktovi i mjesto skrivanja istaknutih boraca, a obavljale su teške i složene zadatke kurira i obavještajaca.

Kako je istaknuto ovom prilikom, ovakvi događaji su važni i zbog činjenice, da je fašizam u posljednje vrijeme ponovo aktuelan u nekim nama bliskim sredinama. Prema riječima Edina Jahića direktora NUB „Derviš Sušić“, Tuzla koja je poznata kao antifašistički grad, ima obavezu da na sve načine podsjeća na značaj antifašističke borbe.

Izložba koja je postavljena u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla, ostat će otvorena do 29.maja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*