Površinski kop Šikulje: Ispumpano 28 miliona kubika vode, mašine spremne za remont

Godinu dana trajalo je ispumpavanje 28 miliona kubika vode, odnosno vodene bujice koja se 15. maja 2014. godine sručila u Površinski kop Šikulje kod Lukavca.

U katastrofalnim prošlogodišnjim poplavama Površinski kop Šikulje, koji posluje u sklopu Rudnika uglja Kreka Tuzla, pretrpio je direktnu i indirektnu štetu od oko 80 miliona KM.

“Prije nekoliko dana ispumpali smo posljednje kubike vode koji su se sručili u kop. U tom periodu imali smo probleme sa dotokom voda nakon kišnih padavina i problema sa podzemnim vodama. Pred nama je još puno posla, jer je na dnu kopa ostala ogromna naslaga zamuljenog pijeska. Taj problem ćemo rješavati u narednom periodu“, kaže Enver Omazić, generalni direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli.

Uskoro će započeti remont bagera SRS-401, koji će koštati 6 miliona KM, a sredstva će biti osigurana iz dokapitalizacije. Vlastitim snagama remontovani su samohodni transporteri MK-10 i PS-1400, a vrijednost radova se procijenjuje na blizu 500.000 KM.

“Slijedi nam remont drobilice, hidrauličnog bagera, još dva samohodna transportera i rotacionog bagera SRS-401. Remont ćemo obaviti iz svojih sredstava, a uzet ćemo i kredit u iznosu od 10 miliona KM“, naglašava direktor Omazić.

U zamuljenom pijesku nalaze se još dva izuzetno vrijedna bagera, a nakon osiguravanja sigurnih pristupnih puteva uslijedit će i njihovo izvlačenje i remont.

PK Šikulje, odnosno Rudnik uglja Kreka, kao član koncerna, od Elektroprivrede BiH je za saniranje pričinjenih šteta dobio 1,5 milion KM bespovratnih sredstava i 8 miliona KM pozajmice. Izostala je pomoć države…

“Rudnik uglja Kreka nije dobio ni marku od novca prikupljenog na Donatorskoj konferenciji u Briselu. Šta više, od resornog ministarstva nismo dobili ni odgovor. Isti je slučaj i sa sredstvima Svjetske banke. Odbijenicu smo dobili od Razvojne banke FBiH kada smo tražili kredit od 15 miliona KM“, kaže Omazić navodeći kako je Vlada TK odbila mogućnost oslobađanja plaćanja koncesija u 2014. i 2015. godini, a odbijenica je stigla i od Fonda za pomoć nastradalim u nesrećama.

Ipak, samo dva mjeseca nakon nezapamćene katastrofe dio proizvodnje u PK Šikulje je pokrenut. Proizvodi se dnevno blizu 1.500 tona uglja, što je upola manje u poređenju sa proizvodnjom prije katastrofe. Godinu dana kasnije PK Šikulje nalikuje na “groblje gvožđa“, ali vrijedne ruke tamošnjih majstora čine napore kako bi osposobili višemilionski vrijedne mašine potopljene u naletu vodene bujice koja je nosila sve pred sobom.

“Do kraja godine okončat ćemo radove na izmještanju korita Šikuljačke rijeke i time riješiti jedan od gorućih problema. Bit će izgrađen nasip na rijeci Spreči tako da se svi nadamo kako ovakvih i sličnih katastrofa neće biti više nikada“, kaže Enver Omazić, generalni direktor Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

Blizu 800 zaposlenika PK Šikulje u proteklom periodu bili su angažovani na saniranju nastalih šteta ili su bili raspoređeni u druge radne organizacije Rudnika uglja Kreka. U najtežim trenucima uposlenici su dobijali redovne plate, a godinu dana nakon nezapamćene katastrofe govore kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, jer su pojedini radnici spašavani u posljednji tren prije nego je površinski kop pretvoren u jezero.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*