Građanima i gradonačelniku Tuzle uručena Knjiga žalosti

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava i aktivističkog pokreta MOJA INICIJATIVA danas su porodicama žrtava i gradonačelniku Tuzle uručili Knjigu žalosti u koju su se tokom protekle nedelje upisali građani i građanke Srbije.

Inicijativini aktivisti i aktivistkinje su sproveli niz uličnih akcija u Srbiji povodom dvadesete godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji. Na uličnim akcijama aktivisti i aktivistkinje pozivali su građane i građanke da se upišu u knjigu žalosti i iskažu solidarnost sa žrtvama ovog zločina i njihovim porodicama.

“Mladi ljudi iz Srbije koji su organizovali i u Tuzlu donijeli knjigu žalosti, pokazali su da  suosjećaju sa bolom i tugom koje nosimo  zbog stradanja na tuzlanskoj Kapiji” , istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U Knjizi žalosti je pisalo:

“25. maja 1995. godine Vojska Republike Srpske ispalila je sa položaja Ozren granatu na tuzlansku Kapiju, mesto okupljanja mladih u Tuzli. U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba.Prosek godina ubijenih bio je 23, a najmlađa žrtva imala je samo dve godine. Za ovaj zločin osuđen je Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbegava
izdržavanje zatvorske kazne”, stoji u Knjizi žalosti u koju su se upisivali građani Srbije.

Akcija je tokom pet dana sprovedena u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*