Projekat podrške mladim nezaposlenim osobama

Predstavnici Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti učestvovali su u radu Savjeta projekta “Pomoć za samopomoć”,održanom u Sarajevu, koji se realizuje u partnerstvu sa njemačkom Fondacijom „Krila nade“, Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Udruženjem za psihosocijalnu podršku “Progres”.Na  sastanku su dogovorene aktivnosti podrške za doobuku i zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba koje će biti realizovane u ovoj godini.

Grad Tuzla učestvuje u realizaciji ovog projekta od 2009. godine i do sada je podržana doobuka i zapošljavanje za preko 60 mladih nezaposlenih osoba sa područja grada Tuzla. Uz podršku projekta omogućen je radni angažman mladih nezaposlenih osoba, sa fokusom na osobe bez roditeljskog staranja, kod odabranih poslodavaca, u trajanju od šest mjeseci, sa ciljem unapređenja njihovih vještina i znanja za pojedina zanimanja, čime se stvaraju uslovi za njihovo lakše zapošljavanje.

Sporazumom o zajedničkoj implementaciji projekta, njemačka Fondacija i Grad Tuzla osiguravaju sredstva za proces doobuke mladim nezaposlenim osobama. U 2015. godini, podrškom iz ovog projekta, obuhvatit će se novi broj mladih nezaposlenih osoba.

Osim Grada Tuzla i njemačke Fondacije, tehničku podršku u toku realizacije pružaju Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, Centar za socijalni rad Tuzla i Udruženje Amica Tuzla.

Interes za ovaj projekat pokazale su i firme sa područja grada Tuzla, koje podržavaju inicijative za stvaranje uslova za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba, koji su uz radni angažman završili i praktičnu doobuku za zanimanja usklađena sa njihovim kvalifikacijama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*