U Sarajevu sutra počinje Drugi BH slavistički kongres

Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres počet će sutra u Sarajevu i trajati do 30. maja, u organizaciji Slavističkog komiteta u BiH i u saradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, koji je i domaćin Kongresa.

Na Kongresu će učestvovati više od 260 eminentnih slavista iz čak 23 države svijeta, s četiri kontinenta.
Kongres je najveći ikad organiziran naučni skup iz oblasti filologije, lingvistike i nauke o književnosti u BiH. Organizacijom ovog skupa Slavistički komitet namjerava nastaviti četverogodišnja međunarodna slavistička okupljanja u BiH koja su započela Prvim bh. slavističkim kongresom, održanim 2011. godine.

Tematski okvir kongresa obuhvata slavističke teme iz oblasti lingvistike te oblasti književnosti i kulture.

U obilju pojedinačnih tema, kongres se bavi i nekim od ključnih pitanja onda kad je riječ o problemima jezičkih, književnih i kulturnih pojava u BiH, pri čemu će na odgovarajući način biti obilježeno i nekoliko posebno značajnih bh. književnih godišnjica, poput 120. godišnjice objavljivanja prvog bh. romana “Bez nade” (1895) Osmana- Aziza, autorskog dvojca što su ga činili Osman Nuri Hadžić (1869–1937) i Ivan Milićević (1868–1950), te godišnjice smrti Muse Ćazima Ćatića (1878–1915), Antuna Branka Šimića (1898–1925) i Ive Andrića (1892–1975), saopćeno je iz Slavističkog komiteta.

Visoki pokrovitelji Kongresa su Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Kabinet premijera Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Svečano otvaranje Kongresa bit će upriličeno na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*