Agencija za bankarstvo FBiH: Stabilan bankarski sektor

Ukupan bankarski sektor u Federaciji BiH (FBiH) je stabilan i siguran, a na osnovu iskazanih izvještaja banaka u prvom kvartalu ove godine likvidnost, profitabilnost i kapitalizovanost sektora je zadovoljavajuća, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema, kao jedan od najvažnijih pokazatelja snage i adekvatnosti kapitala banaka, sa 31. martom iznosila 15,9 odsto i dalje je znatno viša od zakonskog minimuma od 12 odsto, navodi se u saopćenju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

U FBiH je na dan 31. marta bankarsku dozvolu imalo 17 banaka, kao i na kraju 2014. godine.

Bilansna suma bankarskog sektora na kraju prvog kvartala ove godine iznosila je 15,9 milijardi KM, što je manje za 1,3 odsto ili 213 miliona KM nego na kraju 2014. godine.

Struktura aktive imala je manje promjene vezane za dvije ključne imovinske stavke: povećanje učešća kredita sa 69,1 odsto na 70,5 odsto i smanjenje učešća novčanih sredstava sa 28,2 odsto na 26,5 odsto.

Novčana sredstva su u prvom kvartalu ove godine iznosila 4,2 milijarde KM.

Krediti u prvom kvartalu ove godine, zabilježili su rast od 0,7 odsto ili 73 miliona KM, tako da su sa 31. martom iznosili 11,2 milijarde KM.Ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,6 milijardi KM i u prvom kvartalu 2015. godine zabilježili su rast od 0,8 odsto ili 12 miliona KM.

U strukturi izvora finansiranja banaka depoziti u iznosu od 11,9 milijardi KM i sa učešćem od 74,7 odsto i dalje su najznačajniji izvor finansiranja banaka u FBiH.

Ukupni depoziti u prvom kvartalu tekuće godine smanjeni su za dva odsto ili 227 miliona KM.

Štedni depoziti, kao najznačajniji segment depozitnog i finansijskog potencijala banaka, u prvom kvartalu ove godine imali su rast od 3,3 odsto ili 220 miliona KM i iznosili su 6,9 milijardi KM.

Drugi po visini izvor su kreditna sredstva u iznosu od 958 miliona KM koje su banke dobile najvećim dijelom zaduživanjem kod stranih finansijskih institucija.

U prvom kvartalu ove godine ukupan kapital povećan je za 3,2 odsto ili 77 miliona KM, najvećim dijelom po osnovu dobiti tekućeg perioda, te usljed dokapitalizacije kod jedne banke (15 miliona KM) i sa 31. martom iznosio je 2,5 milijardi KM.

Na nivou bankarskog sistema u Federacije BiH u prvom kvartalu 2015. godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat – dobit od 62 miliona KM.

Pozitivan finansijski rezultat od 63 miliona KM ostvarilo je 16 banaka, a gubitak u poslovanju u iznosu od 0,5 miliona KM iskazan je kod jedne banke.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.