Minhen: Danas počinje samit G 7

Eskalacija tenzija u istočnoj Ukrajini biće jedna og glavnih tema počinje dvodnevni samit grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja koji će biti održan u dvorcu “Elmau” u bavarskim Alpima.
Na samitu će uz domaćina njemačkog kancelara Angelu Merkel učestvovati i premijeri Italije, Japana, Kanade i Velike Britanije – Mateo Renci, Šinzo Abe, Stiven Harper i Dejvid Kameron, kao i predsjednici SAD i Francuske – Barak Obama i Fransoa Oland, kao i predstavnici EU Donald Tusk i Žan-Klod Junker.

Teme samita su spoljna, bezbjednosna i razvojna politika, zaštita mora i prirodnih resursa, trgovinski standardi, jačanje položaja žena te sigurnost u snabdijevanju energijom.

Drugog dana susreta, 8. juna, skupu će se pridružiti i predsjednici Nigerije, Tunisa i premijer Iraka, prenosi njemački radio.

Rusija, koja je u G-7 bila primljena 1998. godine, od 2014. godine faktički je isključena iz učešća u zasjedanjima zbog događaja u Ukrajini.

Merkelova je rekla da se Rusija proteklih godina sigurno nije “približila predstavama” koje su zajedničke za G-7.

Međutim, Merkelova je naglasila da Rusija ostaje važan partner u drugim formatima – Normandijskom u kom predstavnici NJemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutuju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka, koja razgovara o iranskom nuklearnom programu.

“I kod traženja rješenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo da uključimo Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsjetim: uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije uspjelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo razgovarati i o tome u šta ćemo uključiti i Rusiju”, istakla je Merkelova.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*