Samit G7: Do 2030. povećati stručnu obuku žena u zemljama u razvoju

Lideri sedam najjačih zemalja svijeta drugog dana Samita G7 u Njemačkoj poručili su kako će povećati stručnu obuku za žene u zemljama u razvoju za jednu trećinu do 2030. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakve najave spadaju u niz mjera usmjerenih na suzbijanje siromaštva i bolesti u svijetu.

Lider sedam zemalja, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Francuske, Kanade, Velike Britanije, Italije i Japana danas su na jugu Njemačke koja je domaćin ovogodišnjeg Samita, u luksuznom hotelu „Elmau“ u Alpama, razgovarali i o klimatskim promjenama, borbi protiv terorizma, siromaštvu u svijetu i drugim globalnim problemima.

Također, lideri su podržali nove planove usmjerene na borbu protiv smrtonosne bolesti ebole a zaključili su kako je cilj smanjiti broj ljudi koji u svijetu umiru od gladi i pothranjenosti.

Predsjednik SAD-a Barack Obama osvrnuo se tokom dana na terorističku organizaciju ISIS te izrazio nadu kako će militanti te grupe biti poraženi.

Govoreći o finansijskim problemima Grčke, njemačka sekretarka Angela Merkel kazala je kako “želi da ta zemlja ostane u eurozoni”.

Šefovi najjačih ekonomija svijeta danas u razgovarali i o klimatskim promjenama gdje su govorili o eventualnom prestanku upotrebe fosilnih goriva na bazi ugljika u svijetu.

Također, na Samitu G7 zaključeno je kako sankcije protiv Rusije moraju ostati na snazi do daljnjeg.

Inače, Njemačka je već drugi put domaćin ovog međunarodnog događaja od 1978. godine. Grupi najjačih ekonomija svijeta kasnije se pripojila i Rusija koja je prošle godine isključena zbog vojnih intervencija u Ukrajini.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*