SAD: Žene imaju glavnu ulogu u operacijama IDIL-a

Vlasti u SAD-u smataraju da žene imaju mnogo veću ulogu u operacijama i komunikaciji IDIL-a nego se to ranije mislilo, a razlog tome je što militanti vjeruju da upravo ženama Amerikanci posvećuju veoma malo pažnje.

Prošlog mjeseca je u raciji američkog Delta Forcea u istočnoj Siriji ubijen Abu Sayyaf, jedan od vođa IDIL-a koji je bio zadužen za finansije i druge operacije. Tom prilikom je uhapšena i njegova supruga. Američke vlasti su zahvaljujući ovoj akciji prikupile važne informacije o strukturi i komunikaciji IDIL-a.

Nakon akcije su pojedini američki zvaničnici izjavili da sve informacije prikupljene ispitivanjem uhapšene žene moraju biti provjerene.

Američke snage su došle u posjed ogromne količine podataka koje su pronašli na hard diskovima, mnogo veće nego se to očekivalo. Zahvaljujući tim podacima je prije nekoliko dana u Siriji ubijen IDIL-ov emir.

Informacije su također otkrile detalje o IDIL-ovom biznisu s naftom. Potvrđeno je da se zarada od prodaje nafte većim dijelom preusmjerava na vojsku i operacije. Manji dio se koristi za isplatu radnika i postrojenja za proizvodnju, koja su glavna meta zračnih napada. Amerikanci zasad nisu sigurni da li radnici pripadaju IDIL-ovoj organizaciji ili su prisiljeni da rade za nju.

Abu Sayyaf je bio ključni IDIL-ov operativac u poslu s naftom i posjedovao je značajne informacije o operacijama te vrste. Američki zvaničnici su potvrdili da su kompjuteri, hard diskovi, mobiteli i drugi materijali potvrdili da Abu Bakr al-Baghdadi, koji je vođa IDIL-a, bio u direktnom kontaktu sa Abu Sayyafom u prošlosti. Vjeruje se da se Baghdadi krije u naseljenim područjima jer zna da SAD neće izvršiti zračni napad ako postoji rizik od civilnih žrtava. Također, on zna da njegovo kretanje može biti praćeno ako koristi mobitel.

Amerikanci sada vjeruju da žene imaju veoma važnu ulogu u operacijama i komunikaciji IDIL-a, posebno nakon što su veću količinu informacija o Abu Sayyafu i njegovoj supruzi dobili od žene koja je pobjegla s teritorije pod kontrolom militanata.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*