Općinski načelnik razgovarao sa timom međunarodnih organizacija

Općinski načelnik, Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se sa timom međunarodnih organizacija, koji radi na pripremi izvještaja o procjeni šteta nastalih u privredi. Sastanku su prisustvovali predsjednik Kantonalne privredne komore, Nedret Kikanović, predsjednik Obrtničke komore TK, Abdulah Hadžiavdić i predsjednik granskog sindikata metalaca općine Tuzla, Mešan Vildić, sa kojima su članovi tima obavili i posebne razgovore.

Cilj posjete tima, sačinjenog od predstavnika Međunarodne organizacije rada (ILO), Svjetske banke (WB), Svjetskog programa hrane (WFP) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), je prikupljanje podataka potrebnih za izradu izvještaja o štetama u Sektoru zapošljavanje i sredstva za život. Ovaj izvještaj je, zajedno sa ostalim sektorskim izvještajima uslov za pristupanje donatorskoj konferenciji, koja je zakazana za 18.6.2014.

Načelnik Imamović je iznio informacije o situaciji na području općine Tuzla, odnosno o veličini šteta nastalih, prije svega, aktiviranjem više od 1.700 klizišta, koja su uništila ogroman broj stambenih i infrastrukturnih objekata, te nanijela velike štete privrednim subjektima, uključujući i poljoprivredne resurse.

Načelnik je naglasio da su prioriteti u sanaciji nastalih šteta stambeni objekti, tj. obezbjeđenje krova nad glavom svim ugroženim porodicama, ali i spašavanje postojećeg broja radnih mjesta, te iznalaženje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta (putem javnih radova), kako bi se nastale štete što prije sanirale.

Načelnik Imamović je upoznao članove tima i sa inicijativama koje je Općina Tuzla uputila Vladi FBiH, za donošenje zakona, kojim će se omogućiti korištenje značajnih sredstava kojima raspolažu lokalne zajednice i drugi nivoi vlasti, te obezbijediti da općine mogu bez naknade dodjeljivati građevinsko zemljište porodicama koje su pretrpjele štetu na stambenim objektima i zemljištu, kao i niz drugih zakonskih rješenja za korištenje vlastitih sredstava.

Predstavnici Općine, Kantonalne privredne komore i Obrtničke komore TK obećali su da će poduzeti sve što je u njihovoj moći, kako bi se već postojeće procjene šteta u privredi dopunile podacima koji nedostaju, a koji su predviđeni jedinstvenim obrascem međunarodnih institucija.

Nakon sastanka u Općini Tuzla, članovi tima međunarodnih organizacija posjetili su neke od poslovnih objekata na području općine koji su pretrpjeli štete od poplava i klizišta.

(Tuzlarije)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*