Tako malo je nedostajalo, rukometaši BiH bez plasmana na EP

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine namučila je Dansku u Brondbyju, ali nije uspjela da izbori Evropsko prvenstvo. Poraženi smo sa 26:25, Bjelorusija ide na EP uz Dansku, a ne mi.

Nakon remija u Zenici protiv Bjelorusije čekao nas je (ne)mogući zadatak – ostati neporažen od rukometne velesile kao što je Danska i to u gostima.

Naši rukometaši hrabro su krenuli u večerašnju utakmicu gdje su bili apsolutni autsajderi.

Burić je branio sjajno na početku, pa smo uspijevali da se ravnopravno nosimo sa Dancima. Gubili smo po dva razlike, ali smo u 12. minuti stigli do prvog vodstva, kada je Vranješ pogodio za 5:4.

Nekoliko su se selekcije izmjenjivale u vodstvu. U finišu prvog dijela Danci su vodili, ali onda Prce pogađa za izjednačenje, odbranili smo se, pa smo u posljednjem napadu preko Ovčine uspjeli da povedemo 14:13, što je bio konačan rezultat prvog dijela.

Na početku drugog dijela dolazimo do plus dva (15:13) nakon što je Burić pogodio. Danci smanjuju, ali Prce je još jednom bombom zatresao mrežu danskog golmana.

Domaćin nas je kaznio, smanjio na 16:15, ali onda smo i mi iskoristili grešku Danaca, pa je Ovčina postigao četvrti gol nakon sjajne kontre za 17:15 vodstvo. S igračem manje uspjeli smo zabiti gol za novih plus dva (19:17) nakon 36 minuta igre.

No, Danci su također lako dolazili do pogodaka, nije bilo lako zaustaviti ih. U dvorani u Brondbyju igralo se brzo, gol za gol. Mogli smo u 39. minutu ponovo do plus dva, ali Vražalić pravi probijanje, a Ovčina dobiva dvije minute. Markussen je pogodio za 19:19…

Poslije jedne krize, gdje se i Prce povrijedio, gdje smo griješili, Mikić je uspio da pogodi za novu prednost našeg tima (20:19). Danci s dva pogotka prave preokret i nakon duže vremena dolaze do vodstva (21:20).

Pali smo sredinom drugog dijela, ušli smo u crnu rupu, a Danci su zatim došli do dva gola prednosti (22:20). Uspjeli smo da konačno postignemo gol. Prce se vratio u igru, pogodio je sa sedam metara za 22:21. Mladi Perić u 49. minuti donosi nam izjednačenje (22:22) i vraća nam nadu da možemo na Evropsko prvenstvo.

Burić je upisao novu odbranu, imali smo napad za novo vodstvo, ali je Landin odbranio udarac Prce, a na drugoj strani Danci dolaze do novog vodstva (23:22). Perić preuzima odgovornost, zabija za novo izjednačenje na osam minuta do kraja.

Schmidt je, nažalost, uspio da pogodi za 24:23 iako smo igrali dobru odbranu i zamalo da dođemo do lopte. Perić je vezao dva pogotka, no iz trećeg pokušaja pogađa stativu. Prce sa sedam metara u 56. minuti pogađa za novo izjednačenje (24:24).

Uslijedila je infartk završnica. Jacobsen je, nažalost, s krila pogodio za novo vodstvo Danaca. Dvije minute prije kraja, uspijevamo majstorski odraditi napad, Perić je spustio za Burića, koji je zabio za 25:25. Blažević je odbranio, ali nismo pogodili. Prce je pogriješio, uslijedila je kontra Danske i pogodak za 26:25. Devet sekundi prije kraja, imali smo šansu da zabijemo i da odemo na EP. Nismo uspjeli…

(sportsport.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*