Egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu Mohammedu Morsiju

Egipatski sud potvrdio je smrtnu kaznu izrečenu bivšem predsjedniku Mohammedu Morsiju zbog masovnog bijega iz zatvora 2011. godine. On je osuđen inicijalno u maju, ali je presuda potvrđena nakon što je Veliki muftija, najviša egipatska religijska ličnost, dao svoje mišljenje.

Morsi je osuđen i na doživotnu kaznu u trak zbog špijunaže i saradnju s islamskom palestinskom grupom Hamasom. Njegove pristalice nazvale su ove optužbe lakrdijom.

Morsi je pobjegao iz zatvora Wadi Natroun u januaru 2011. godine i optužen je da sarađivao sa stranim militantima kako bi oslobodio svoje podanike tokom masovne zatvorske pobune i bijega. Morsi je izabran za predsjednika godinu dana kasnije na predsjedničkim izborima i zamijenio je Hosnija Mubaraka koji je vladao Egiptom 30 godina.

Morsija je svrgnula vojska u julu 2013. godine nakon masovnih protesta koji su održavani protiv njegove vladavine. Trenutno služi 20-godišnju kaznu zatvora jer je naredio hapšenja i mučenja demonstranata.

Govoreći o optužbama za špijunažu, sudija je rekao su pripadnici Muslimanskog bratstva “sarađivali sa palestinskim Hamasom kako bi se infiltrirali na istočne granice Egipta i napali zatvor”. Šesnaest pripadnika Muslimanskog bratstva je također osuđeno na smrtnu kaznu jer su iznosili tajne dokumente u periodu od 2005. do 2013. godine.

Morsija je srušio šef vojske i sadašnji predsjednik Abdul Fattah al-Sisi i zatvoren je po raznim optužbama.

Na početku prvog suđenja 2013. godine vrištao je kako je bio žrtva vojnog udara. Od tada, Morsi je prisiljen da sjedi u staklenom kavezu u sudnici koji je specijalno dizajniran za njega kako ne bi ometao postupak.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*