Novalić najavio privatizaciju i ukidanje 30 državnih institucija

Na sjednici Vlade Federacije BiH koja je održana danas u Sarajevu, predstavljen je model reorganizacije federalne uprave, a preduzeća koja su u većinskom vlasništvu Federalne vlade svrstana su u tri kategorije. Sjednici nisu prisustvovala tri ministra iz Demokratske fronte (DF), koji su podnijeli neopozive ostavke.

“Dokle god su oni u pravnom statusu, njihova dužnost je da rade u Vladi Federacije BiH”, rekao je na konferenciji za novinare premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Umjesto ministra energije, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića, čiju je ostavku prihvatio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, imenovan je sekretar tog ministarstva da u tehničkom smislu obavlja ministarsku funkciju.

Novalić je naglasio da su se znatno agresivnije na dnevni red sjednice Vlade FBiH počele stavljati reformske tačke.

“Usvojen je Program rada Vlade Federacije BiH za 2015. -2018. godinu, koji nije obavezan da ide na usvajanje u oba doma Federalnog parlamenta. Program se po zakonu radi na bazi ekspozea premijera, te smo dužni pojedinačne godišnje planove davati na usvajanje Parlamentu Federacije BiH, a oni će biti jedna od tema narednih sjednica”, rekao je Novalić.

Na sjednici je predstavljen model reorganizacije federalne uprave u cilju stvaranja uslova za efikasnije ostvarivanje propisane nadležnosti i smanjenja troškova vlade.

Od 140 institucija koje pokriva Vlada Federacije BiH, odlučeno je da se šest ujedini.

“U Institutu za poljoprivredu ujedinili bi se Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi, Federalni zavod za agropedologiju i Federalni zavod za poljoprivredu. Federalni fond za pomoć nastradalim u prirodnim nesrećama pridružit ćemo Federalnoj upravi civilne zaštite”, rekao je Novalić.

Pristupit će se i ujedinjavanju tri agencije: Agencije za privatizaciju, Agencije za pasivni podbilans i Agencije za reviziju privatizacije.

“U narednim mjesecima, kako budemo obrađivali pojedine organe koje pripadaju Federaciji BiH, ukidat ćemo ih ili pridruživati, da bi kasnije pristupili analitičkoj procjeni radnih mjesta i formatirali tačno gdje i koliko treba da ima uposlenih, bez obzira na sadašnji broj”, naglasio je Novalić, dodajući da je to druga mjera koja ima za cilj smanjenje javne potrošnje u domenu reforme javne uprave.

Preduzeća u kojima ima većinsko vlasništvo Vlada Federacije BiH, svrstana su u tri kategorije: Strateška privredna društva, Privredna društva s poteškoćama u poslovanju i Privredna društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju.

Strateških preduzeća ima 21 i ona su po novoj Uredbi, kako je rekao premijer, predmet interesa vlade direktno.

U neka od njih će biti uvedena tehnička pomoć Svjetske banke za restruktuiranje, kao što su rudnici i Željeznice Federacije BiH.

U pogledu Privrednih društava s poteškoćama u poslovanju, Novalić je naglasio da će biti formirana Direkcija za preduzeća s poteškoćama u poslovanju, jer Vlada Federacije BiH nema performansi da se dugo bavi ovim preduzećima.

“Direkcija će se brinuti o preduzećima s ciljem da ih djelimično ili potpuno restruktuira i vrati na tržište ili da ih likvidira putem likvidacionog stečaja. Na jednoj od naredne dvije sjednice, formirat ćemo direkciju”, rekao je Novalić.

Privredna društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju bit će data u vlasništvo Agencije za privatizaciju.

Strateška privredna društva su: BH Gas, BH Telecom, Ceste d.d. Mostar, Filmski centar Sarajevo d.o.o , Hrvatske pošte d.o.o Mostar, Igman d.d. Konjic, JP Autoceste FBiH, JP BH Pošta, JP Ceste FBiH, JP Elektroprivreda BiH, JP Elektroprivreda HZHB Mostar, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Nacionalni park Una, Lutrija BiH, Operator Terminali Federacije d.o.o Sarajevo, RMU Banovići, Union Banka Sarajevo, Unis Ginex d.d. Goražde, Unis Group d.o.o. Sarajevo i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Privredna društva s poteškoćama u poslovanju su: Agrokomerc, Binas, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. N. Travnik, Frabrika duhana Mostar, Feroelektro Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, BH Airlines Sarajevo, BH. šume d.o.o. Sarajevo, Šume Herceg Bosne Mostar, Konfekcija Borac Travnik, KTK Visoko, Pretis d.d. Vogošća, PS Vitezit, Putevi BiH Holding preduzeće Sarajevo, Remontni zavod Travnik, Sarajevoputevi, Šipad export-imort Sarajevo, Tehničko remontni zavod Hadžići, Unis Tools Sarajevo, Zavod za saobraćaj, Zrak d.d. Sarajevo, Željezara Zenica.

Privredna društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju: Aluminij Mostar, ArcelorMittal Zenica, Bosnalijek, Evergoinvest Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje.

Novalić je rekao da je ovlašten da od svih vladinih ustanova i državnih preduzeća s većinskim udjelom zatraži stanje u vezi s plaćama direktora, nadzornih i upravnih odbora i uvid u stanje menadžerskih ugovora.

“Time želimo uspostaviti jedinstven sistem, granice do kojih se može ići, te sistem nagrađivanja i kažnjavanja, koji važi za sve vladine organe”, objasnio je Novalić.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*