Kolaps srednjoškolskog obrazovanja na Tuzlanskom kantonu

Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK oglasio se saopštenjem za javnost zbog poslijednje Odluke Vlade TK kojom se omogućuje prijem svih učenika prijavljenih u medicinske škole na području Tuzlanskog kantona, a koji ostvare bodovni minimum od 65 bodova. Tvrde da će takva odluka dovesti do kolapsa srednjoškolskog obrazovanja. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

˝Vlada TK je na sjednici održanoj dana 18.06.2015.godine ishitreno  donijela Odluku kojom daje saglasnost na Odluku o izmjeni Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2015./2016. godinu, kojom se omogućuje prijem svih učenika prijavljenih u medicinske škole na području Tuzlanskog kantona a koji ostvare bodovni minimum od 65 bodova propisan Konkursom, bez obzira na planirani broj odjeljenja, što u konačnici znači naknadni upis 14 novih odjeljenja medicinske škole. Na taj način Vlada TK  dovela je mnoge tehničke, stručne škole i gimnazije  na području TK pred gašenja i ugrozila na stotine  radnih mjesta  profesora i nastavnika.

Vladu TK i reserno ministarstvo smo na vrijeme upozorili da će iduće školske godine u sistemu srednjoškolskog obrazovanja biti oko 3.000 učenika  manje i da će to dovesti do pojave velikog tehnološkog viška (preko 200 zaposlenika bi moglo djelimično ili u potpunosti ostati bez posla). Također smo se u više navrata obraćali sa zahtjevima da se poduzmu odgovarajuće mjere koje će amortizovati tu pojavu ( jedna od najznačajnijih je da se ograniči upis učenika u medicinske škole ) a sve kako bi sačuvali veliki broj radnih mjesta u školama na području TK.

Vlada TK, pod velikim  pritiskom pojedinih predstavnika boračkih organizacija,  duži niz godina odobrava upis prekomjernog  broja učenika u medicinske škole,  te je na taj način  dovela  do gašenja pojedinih srednjih škola (trgovinska) a značajan broj srednjh škola na sam rub egzistiranja. Posebno je ugroženo gimnazijsko obrazovanje kao i pojedine tehničke i stručne škole (hemijska, građevinska, saobraćajna, mašinska, rudarska, turističko-ugostiteljska, ekonomska…) koje nekontrolisanim upisom u medicinske škole ostaju bez učenika

Pitamo se da li ovakvom katastrofalnom obrazovnom politikom Vlada TK  šalje poruku  našim najboljim mladim ljudima da u ovoj zemlji nemaju nikakvu perspektivu i da im najveća ambicija treba biti pomoć u obavljanju fizioloških potreba zapadnoevropskim penzionerima.

Ovom prilikom pozivamo građane TK  da ne zatvaramo  oči pred ovim društvenim problemom koji je davno izišao iz granica srednjeg obrazovanja i da ćemo svi snositi dio odgovornosti za trajni gubitak, ne samo intelektualne, nego i reproduktivne esencije (radi se o najboljim učenicima večinom ženske populacije).

Također upozoravamo da će društvo, odnosno tržište rada u skoroj budućnosti ostati bez majstora, zanatlija, mašinaca, hemičara, rudara, konobara, kuhara i  građevinaca,  dok ćemo našu najbolju djecu, kao jeftinu radnu snagu,  obrazovati  za prljave i teške poslove koje na zapadu niko neće da radi.

Skrećemo pažnju roditeljima da se u ovom trenutku na zavodima za zapošljavanje na području Tuzlanskog kantona nalazi preko dvije hiljade medicinskih tehničara, da  se u sistemu sredneg obrazovanja ( redovnom i vanrednom) trenutno obrazuje preko dvije hiljade učenika medicinske struke, a da se po podacima Agencije za zapošljavanje BiH u prošloj godini samo njih stotinjak sa podrčja cijele BiH zaposlilo u zemljama zapadne Evrope.

Skrećemo pažnju na izuzetno teške uslove rada u kojima rade zaposlenici Srednje medicinske škole u Tuzli, koji rade u tri škole, sa odjeljenjima koja imaju maksimalan broj učenika. Gotovo je nemoguće organizovati praktičnu nastavu jer zdravstvene ustanove ne mogu primiti toliki broj učenika, pa je samim tim i kvalitet obrazovanja doveden u pitanje.

Smatramo da nam je svima u ovom trenutku  važno da zadržimo stabilnost i sigurnost na području TK, te stoga pozivamo Vladu TK da još jednom  preispita svoju Odluku i istu stavi van snage jer ćemo u suprotnom biti  prisiljeni poduzeti sve mjere u cilju spašavanja radnih mjesta.˝

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*